Apple и Google събират потребителските данни на всеки 4,5 минути

19
2957

Мобилните Android устройства и смартфоните iPhone изпращат потребителските данни към сървърите на Apple и Google средно на всяко 4,5 минути при това дори смартфоните или другите мобилни устройства да не се използват. Такива са резултатите от специалното изследване, проведено от експертите на колежа „Тринити“ в Дъблин. Изследването предизвика нови опасения по повод конфиденциалността на смартфоните, понеже сред събираните данни между Apple и Google се оказа, че няма особена разлика.

Според тази информация, смартфоните iPhone не осигуряват по-добра конфиденциалност в сравнение с устройствата, работещи под управлението на операционната система на Google. Но в официално представения документ се казва, че мобилните устройства с Андроид събират значително повече потребителска информация в сравнение с устройствата на iPhone. Така например, от бездействащите модели Google Pixel на всеки 12 часа се изпращат 1 MB данни, докато iPhone-те изпращат „само“ 52 KB.

Данните които се изпращат към сървърите на технологичните гиганти са твърде подробни и задължително включват информация за серийния номер на смартфона, IMEI, MAC-адресът на Wi-Fi връзката и номера на телефона.

„MAC адресът на Wi-Fi безжичната връзка безпогрешно идентифицира мобилното устройство във Wi-Fi мрежите и дава възможност за точна идентификация на местоположението на домашния рутер, точката за достъп в кафе с интернет, както и в офисната мрежа. Това означава, че Apple може да проследява до кои хора се приближава потребителят, по кое време и на кое място. Това ни безпокои изключително много“ – заяви професор Дъг Лейт (Doug Leith).

Професор Лейт допълва, че засега потребителите нямат никаква възможност да да изключат това събиране на данни.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари