През месец януари тази година властите на Небраска, Ню Йорк, Канзас, Минесота и Масачузетс анонсираха нов законопроект, който трябва да легализира „правото на ремонт“ на всякакви електронни устройства, включително смартфоните iPhone.

Ако законът бъде приет, то производителите ще трябва да започнат да продават резервни части и блокове не само на сервизите, но и на обикновените потребители.

Авторите на този законопроект считат, че Apple и другите големи производители на електроника задължително трябва да продават резервни части за своите устройства плюс сервизни и диагностични ръководства. Броят щати, поддържащи тази идея, непрекъснато се увеличава и те вече са осем. Основният мотив е, че фирмените сервизи са твърде скъпи, а обикновените трябва да поръчват детайлите от Китай за да се конкурират.

Apple не скрива плановете си за борба с тази инициатива. Един от аргументите използвани от технологичния гигант е, че опитите за самостоятелен ремонт на iPhone могат да доведат до самозапалването и взривяването на акумулаторната батерия.

Законопроектът се развива от лобистката копания Repair.org, която представлява интересите на независимите ремонтни сервизи и сервизни услуги.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари