Apple официално е против законопроекта за предварително инсталиране на руски софтуер

2
702

Компанията Apple изпрати до Федералната антимонополна служба (ФАС) негативен отзив относно законопроекта, предвиждащ производителите задължително предварително да инсталират и руски приложения в смартфоните, таблетите и другите мобилни устройства, продавани на територията на Руската Федерация.

Според поправките в законите „За комуникацията“ и „За информацията“, производителите не могат да излязат на руския пазар, ако не започнат да инсталират руски приложения и не осигурят възможност за пълно премахване на чуждестранните предварително инсталирани приложения. Засега подобни стандарти за мобилните приложения все още няма.

Предварителното инсталиране на приложения в смартфоните е най-ефективният канал за тяхното достигане до всички крайни потребители и се използва на практика от всички разработчици на операционни системи и потребителски интерфейси. Мобилните устройства се продават на глобалния пазар и руските програмисти не успяват да предложат своите продукти сред предварително инсталираните програми, както и да се конкурират със създателите на мобилните операционни системи“ – се казва в новата законодателна концепция.

Срещу тази концепция неотдавна се изказаха Асоциацията на търговските компании и производителите на битова и електронна техника, в която участват Google, Samsung, Apple, Huawei и други производители на мобилна електроника. Асоциацията на компаниите и производителите помоли ФАС да се откаже от тази концепция, понеже в този случай ще трябва да се разработват руски версии на операционните системи на смартфоните, което осезателно ще вдигне техните цени.

А сега Apple официално заяви, че не одобрява този подход.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Ivan Nikiolvкламе Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
кламе
кламе

Целият свят трябва да е против инсталирането само на сащнически шионски софтуер!

Ivan Nikiolv
Ivan Nikiolv

И на корейския и на китайския – само твоя софтуер трябва да остане…