Apple патентова алтернативен начин за отключване на смартфони

1
30

В днешните смартфони се съхранява твърде много лична информация. Следователно предаването им в ръцете на друго лице, дори само за провеждането на един разговор, не е безопасно. Как обаче да се направи така, че когато това все пак се налага, предаването на устройството на друг да не причини неудобство на неговия собственик, и същевременно човекът, на когото е предаден телефонът, да не се почувства обиден? Отговорът на този въпрос се съдържа в новия патент на Apple.

Компанията е патентовала метод за отключване на смартфона, който включва не една, а няколко жестови команди. Всяка от тези команди съответства на стартиране на приложение непосредствено от екрана за заключване. Например, един жест стартира мултимедиен плейър, втори деблокира само приложението за заснемане с камерата на телефона, а трети – само телефонния указател, като по този начин позволява набирането на необходимия номер. Жестовете и приложенията или комбинацията от приложения, които те стартират, могат да бъдат настройвани в зависимост от нуждите и желанието на собственика на устройството.

Тази функционалност е наистина важна ако се налага телефонът да бъде предаден на друг човек. Така той ще може да използва само строго зададени функция или приложение, отключвани чрез съответния жест. При това останалите приложения остават недостъпни. Невъзможно е дори да бъде прегледан списъкът с инсталираните на телефона програми. Изненадващото в случая е, че подобен патент неотдавна беше регистриран и от компанията Google. Интересно е как би защитила своята позиция Apple при евентуален спор по този повод, отнесен до съда.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари