Някои големи маркетингови компании използват аналитичен софтуер, който тайно записва всяко плъзване по екрана ви и всеки жест в приложенията им. Сега Apple официално започна да уведомява тези разработчици да премахнат скандалния код, ако не искат приложенията им да бъдат извадени от App Store.

Причината е, че повечето такива приложения не искат експлицитно разрешението на потребителите да записват техните жестове и ставащото на екрана. Това противоречи на правилата на дигиталния магазин, които изискват потребителското съгласие за всички форми на записване на активността на ползвателя на приложението.

Нещо повече, оказва се, че макар аналитичният софтуер уж да маскира чувствителната информация, данни като номера на кредитни и лични карти остават видими.

Говорителят на Apple заяви, че компанията вече е уведомила разработчиците, чиито приложения нарушават тази политика, и Apple ще „предприеме незабавни действия, ако е необходимо“. В един случай, гигантът от Купертино е казал на разработчик, че имат по-малко от един ден, за да премахнат кода и да подадат отново приложението си. Ако те не успеят да разрешат проблема в рамките на този срок, тяхното приложение ще бъде премахнато от App Store.

Компания, наречена Glassbox, използва технологията за запис на екрана, за да записва активността в приложения като Air Canada, Abercrombie & Fitch, Expedia и Hotels.com. Нейната технология позволява на тези клиенти да възпроизвеждат действията на потребителя, давайки им конкретни примери за това как клиентите използват техните приложения. В изявление Glassbox отрече, че клиентите ѝ „шпионират“ потребителите, като подчертава, че „предоставя на клиентите си средства за маскиране на всеки елемент от личните данни.“ Освен това компанията заяви, че не споделя информация с трети страни и че данните, които улавя, са „силно защитени и криптирани“.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
6 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
TNTFunimeНе е майтапОБИЧАМ АЙФОН Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
OZZY
OZZY

Нали само при андроид, ставали такива работи?

Не е майтап
Не е майтап

Само че тук ще бъдат поправени веднага или премахнати
До като при хандроид никога не знаеш какво се случва
И къде отиват данните ти

ime
ime

Ето я пореднта Isheep. Ако имаш поне малко мозък прочети статията и помисли- „Hяĸoи гoлeми мapĸeтингoви ĸoмпaнии изпoлзвaт aнaлитичeн coфтyep, ĸoйтo тaйнo зaпиcвa вcяĸo плъзвaнe пo eĸpaнa ви и вceĸи жecт в пpилoжeниятa им. Ceгa Аррlе oфициaлнo зaпoчнa дa…“ Сега? повече от 10 години не са ги спрели и чак сега почват да правят нещо. Да не споменаваме, колко още следене има. Аз поне знам, че ме следят, ти и това не знаеш.

Калин
Калин

Няма причина да се смята, че Аппле търгува с личните данни. За разлика от гуугле 😀

Не е майтап
Не е майтап

о велики просветителю мерси , че ме просветли , а аз бях „isheep“
добре , че си ти ime
Блажени са вярващите

ime
ime

Пак заповядай, тук съм, за да показвам истината на заблудените 🙂

Калин
Калин

Въпросът е – махат ги, понеже не са уведомоли потребителя, че го правят и той не се е съгласил изрично? Или генерално спират подобни практики 😀

ОБИЧАМ АЙФОН
ОБИЧАМ АЙФОН

Смартфона никога не е бил замислен като самостоятелно устройство с неприкосновеност на информацията в него, а като част от екосистема, съществуваща чрез обмен на всевъзможни данни. Това е и при андроидите и при ябълките. Същото беше и с уиндоус – а. Щеше да е същото и с симбиана, ако беше оцелял. Гугълите поне не се правят на луди, а открито си казват каква инфо събират, и какво правят с нея.

Fun
Fun

Събирането на подобни аналитични данни е съвсем стандартна практика, включително за много страници. Тя не е незаконна и всеки самоуважаващ се човек ползва подобно нещо. Става дума за това да се види как някой изпозлва вашия продукт и услуга и как можете сериозно да я подобрите.

Clicky, Hotjar и много други позволяват подобни аналитични данни, тонове хора ги ползват по сайтовете си, няма нищо лош в това.

Мисля, че това беше просто ПР ход на Епъл и то доста грешен и насочен към неграмотните хора, които например пишат тук.

– АйФон потребител!

TNT
TNT

аз пък мисля че е абсолютно незаконно и смятам че е много лоша практика да виждат как изпозлвам сайтът или продуктът им.
за колко време премествам мишката от точка А до точка Б и как кликам по бутоните.