Apple предупредиха Европейския съюз, че ако проектоплан на Брюксел влезе в сила, това ще постави в сериозен риск от киберпрестъпления и зловреден код собствениците на iOS устройства. Става дума за предложение, което цели да принуди американската компания да позволи инсталирането на външен софтуер извън App Store. Предложението за това е направено от организацията Coalition for App Fairness, която включва Spotify, Match Group, Epic Games и други компании. Групата настоява пред европейските власти да приложат въпросното приложение. Една от идеите тук, както може да се досетите е желанието на членовете на организацията да не плащат сериозната комисионна от 30% от всяка транзакция, минаваща през App Store. Що се отнася до предупреждението за сигурността от страна на Apple, Coalition for App Fairness заявяват, че устройствата разполагат със съответните защитни механизми, като криптиране на данните и антивирусни програми, които са достатъчни за осигуряването на сигурността на потребителите.

Настоящето предложение е само една планираните мерки на Европейския съюз и на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер да намали монополната власт на големите технологични компании, като Amazon, Facebook, Apple и Alphabet. Във връзка с това последно предложение, Apple публикуваха тази седмица специално изследване относно рисковете, до които биха довели инсталирането на външни за App Store апликации.

„Ако Apple бъдат принудени да позволят това, то до потребителите ще достигат по-опасни приложения, тъй като за киберпрестъпниците ще е по-лесно да ги атакуват. Дори и когато говорим само за отделни магазини за приложения“, пишат Apple. Документът цитира също така скорошно изследване на компанията за киберсигурност Kaspersky, според което Android устройствата са подлагани на шест милиона атаки всеки месец.

Ако предложенията на Вестагер бъдат приети от европейските власти, то те могат да се превърнат в закон още през следващата година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари