Apple противодейства на закона за „правото на ремонт“ на iPhone

4
1400

В САЩ през януари започна разглеждането на законопроект, който трябва да легализира така нареченото „право на ремонт“ на мобилните устройства, включително и на iPhone.

Ако законът бъде приет, то производителите на смартфони ще бъдат задължени да продават резервни части и комплекти за ремонта на своите електронни устройства на независими сервизи и обикновените потребители. Освен това, компаниите трябва да разпространяват в мрежите си и сервизни и диагностични ръководства.

През февруари Apple официално обяви, че ще попречи на приемането на този закон. От компанията твърдят, че опитите на клиентите сами да поправят своите смартфони и таблети може да доведат до по-нататъшно възпламеняване на батериите.

Днес изданието Motherboard публикува резултати от разследване, според което Apple и редица други компании активно се опитват да не допуснат този закон. По-специално, за лобиране на своите интереси в тази област, от януари до април редица големи американски корпорации са похарчили повече от $350 000.

Производителите са против приемането на „Закона за справедлив ремонт“. В списъка са се включили Apple, Verizon, Toyota, Lexmark, Caterpillar, Asurion, Medtronic и др. За сравнение, коалицията, която да представлява интересите на независимите сервизи за същия период е похарчила за лобиране на своите интереси около $5000.

Законопроектът е насочен към премахване на модела „оторизирани сервизни центрове“, към които се придържат повечето от производителите. При това, инициаторите на проекта твърдят, че подобни центрове драстично завишават цените за ремонт.

Обичайните сервизи от своя страна пък правят поръчки за резервни части от Китай за да се конкурират с авторизираните центрове. Законопроектът е иницииран от компанията Repair.org, която представлява интересите на независимите сервизи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари