Apple ще създава смартфони от отпадъци

3
1

Според публикувания доклад на Environmental Responsibility Report, Apple е първата от технологичните компании, която е обявила целта „един ден“ да прекрати разработването на природни ресурси и изцяло да премине към използването на суровини (метали, редки земни елементи и други минерали) за вторична преработка.

За това заяви в интервю Лиза Джаксън, вицепрезидент на Apple по въпросите с околната среда, политиката и социалните инициативи. Според нея, компанията все още няма пълна визия за реализирането на тази цел, но има вече готови схеми за някои материали.

По-специално, като източник на алуминий за бъдещите iPhone, Apple ще използва собствените си стари продукти — по качество на метала те нямат алтернативи на пазара. С оловото, положението е по-лесно, а необходимите стандарти за качество могат да се осигурят и от други източници.

Не за всички използвани от Apple материали са разработени процедури за преработка. Компанията планира от своя страна да насърчи развитието на тази индустрия, създавайки нови процеси чрез иницииране на промени в политиките, които позволяват извличане от по-старите устройства повече материали. Като пример за нови технологии, компанията води роботизиран комплекс за разглобяване Liam, който получава от iPhone 6 скъпите елементи доста по-ефективно, отколкото позволяват стандартните процеси за преработка.

В последните години, Apple вече е постигнала впечатляващи резултати в посока намаляване въздействието върху околната среда, но увенчана ли е с успех толкова необичайна за Apple предварително анонсирана инициатива, остава неизвестно.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "Apple ще създава смартфони от отпадъци"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка