fbpx
12.8 C
София

Apple A14 Bionic има 134 милиона транзистора на квадратен милиметър

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Уеб порталът SemiAnalysis публикува снимка на процесора Apple A14 Bionic направена с електронен микроскоп. Този чип се използва в смартфоните iPhone 12 на Apple.

Apple A14 Bionic се произвежда от TSMC по най-съвременния към днешен ден 5 нанометров технологичен процес. Той има 11,8 милиарда транзистори на кристал с площ 88 квадратни милиметра. Плътността на транзисторите на тази площ е 134 милиона на квадратен милиметър. Това е рекордно постижение, което би могло да бъде много по-добро.

SemiAnalysis обръща внимание, че плътността на транзисторите е далече от максимално възможната и дори е по-ниска от тази на процесорите на Apple от предишно поколение. Но за това нямат вина нито специалистите на Apple, нито на TSMC. Проблемът е в SRAM технологиите, които не се развиват достатъчно бързо.

Технологията за производство, използвана от TSMC дава възможност на един квадратен милиметър да бъдат поместени 171 милиона транзистора – тоест, плътността на транзисторите в Apple A14 Bionic е едва 78,3% от теоретичната.

Специалистите на Apple са решили да поставят в същия кристал модул с статична памет с произволен достъп (SRAM), който заема около 30% от площта на кристала и има много по-малка плътност на транзисторите. Останалите 60% са различните логически елементи плюс още 10% за аналоговите входно/изходни портове.

TSMC се опитала да увеличи плътността на SRAM компонентите и е успяла, но в пределите на само 1,35 пъти. Очакванията са съвсем скоро TSMC да започне триизмерното поставяне на транзисторите в SRAM модулите и по този начин да увеличи ефективността на чиповете при една и съща площ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини