Производителите на мобилни устройства ценят всеки милиметър от свободното пространство и ето че ARM предложи начин за замяна на обичайните SIM-карти с електронния аналог iSIM, вграден директно в мобилния процесор.

ARM заяви, че iSIM ще заема по-малко от един квадратен милиметър от подложката на чипа и което е по-важно, ще струва на производителите на смартфони единици центове, а не десетки центове, както е сега. За сравнение, най-миниатюрният към днешен ден вариант Nano SIM е с размер 12,3 х 9,9 милиметра, без да се взема предвид слота за нея.

Дори и най-съвременния и миниатюрен вариант eSIM на виртуалната карта, заема много повече място от iSIM. Причината е, е eSIM изисква отделен чип на платката на смартфона с размери 6 х 5 милиметра, докато iSIM се интегрира в процесора без никакви промени в неговите размери.

Първите iSIM трябва да излязат тази година и са предназначени за процесорните устройства за носене (Internet of Things, IoT), където размерите на SIM-картите и другите компоненти имат критично важно значение за габаритните размери, консумацията и цената на тези устройства.

ARM допълни, че е изпратил документацията на своите партньори-производители на мобилни процесори и счита, че първите iSIM ще стана факт преди края на годината.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
хексогенTNTsaentist Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Мобифони от втора генерация

TNT
TNT

кофти… вече няма да можеш да си извадиш сим картата когато отиваш да обереш кварталната лафка 🙁

хексоген
хексоген

И за какво да я вадиш?!? Да не мислиш, че като извадиш СИМ картата и си сменяш IMEI кода на GSM-а? Или че той престава да излъчва сигнал и да се локализира от оператора? 😀 По-добре сложи апарата в Airplane mode. Никой производител не поема риска в такъв режим апаратът да излъчва нещо, защото ако го направи и това доведе со самолетна катастрофа, ще фалира от глоби и обезщетения.