Blackberry предлага сделка на Индия

0
32

Производителят на серията смартфони Blackberry заяви, че е готов да работи съвместно с индийската държава за да се избегнат рестриктивните мерки, които ще разочароват клиентите, предаде BBC. Индия планира да наложи забрана над използването на Blackberry, която стартира от 31 август. Това е само след пет дни. Research in Motion (RIM) води преговори с властите в стремежа си да задоволи изискванията и рестрикциите да отпаднат.

Индия настоява за възможността да налага мониторинг върху криптираните електронни съобщения, които си разменят потребителите на Blackberry, с помощта на вградените в устройствата програмни решения. RIM желаят да проведат специална среща, в която да участват всички засегнати от въпроса, за да бъде осигурен законен достъп на компетентните органи до желаната информация. Ще бъдат уточнени процедурите и правилата, които ще гарантират, че данните няма да бъдат използвани за други цели, освен законните.

Индия, заедно с още няколко други държави, вярва че предлаганите методики за сигурна кореспонденция в Blackberry застрашават националната сигурност. Криптираната комуникация може да улесни действията на организираната престъпност и терористите, а двете неприятни явления не са никак чужди за индийското ежедневие. Терористичните атаки в Мумбай, през 2008 година, направиха властите много по-подозрителни и крайни в действията си за защита на сигурността в държавата. Тогава загинаха 166 души.

Индия иска универсален ключ за разчитане на съобщенията, но от RIM твърдят, че такова нещо не съществува и няма как да бъде предоставено. Активните преговори продължават с приближаването на крайния срок.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за