Canalys: Смартфоните с големи екрани постепенно увеличават дела си на пазра

0
36
Докладите на анализаторската компания Canalys показват, че смартфоните с екрани по-големи от 5 инча в бъдеще ще заемат по-голямата част от пазара. Към момента знаем, че през първото тримесечие на 2014 г. тези устройства представляват 34% от всички продавани в света смартфони. Ако погледнем регионалните показатели, тази цифра може да бъде дори по-висока: 39% за Китай и 43% в Азиатско-тихоокеанския регион. Най-големият успех заслужено е на южнокорейската компания Samsung Electronics, която уверено контролира около 43% от пазара на смартфоните с екрани по-големи от 5-инча, а 5.5-инчовите модели на Samsung представляват 53% от общия брой продадени устройства.

Имайки предвид тези показатели, в сравнение с първото тримесечие на миналата година, пазарът на смартфоните е нараснал с 29% до 279.4 милиона устройства. Доминиращата платформа тук е Android (81%) на Google, следвана от Apple iOS с около 16% пазарен дял и на трето място с 3% е операционната система Windows Phone на Microsoft. Що се отнася до компаниите лидери, то тук се очаква първенството да се държи от Samsung (31%), на второ – Apple (16%), на трето и четвърто място – китайските компании Huawei и Lenovo. Между другото, китайската Xiaomi, продаваща около 97% от продукцията си на местния пазар, влезе в шестте най-големи доставчици на смартфони.

През първото тримесечие на 2014 г. 35% от всички смартфони са били продадени в Китай, където такива устройства по популярност отдавна надминават традиционните мобилни телефони.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за