Canalys: търговската война между САЩ и Китай ще доведе до спад в глобалните продажби на смартфони

1
541

Според най-новия отчет на аналитичната компания Canalys, тази година глобалните продажби ще бъдат по-ниски в сравнение с 2018 година. Компанията коригира своята предишна прогноза с около 5%. Като причина за тази ситуация се посочва търговската война между САЩ и Китай.

Предишната прогноза на аналитиците от Canalys бе, че през 2019 година на глобалния пазар ще бъдат продадени около 1,417 милиарда смартфони, а ръстът спрямо предишната 2018 година ще бъде 1,7%. Но междувременно търговската война между САЩ и Китай се разгоря с пълна сила. Неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение в областта на информационните технологии, след което на китайския гигант Huawei бе наложена забрана за използването на американски компоненти, софтуер и технологии. Canalys е отчела и временния лиценз, даден на Huawei, който е с продължителност 90 дни. Ако не бъде намерен начин за излизане от тази ситуация, то продажбите на смартфоните на Huawei извън територията на Китай могат рязко да паднат.

Canalys отчете тези фактори и състави нова прогноза. Аналитичната компания счита, че през 2019 година ще бъдат продадени около 1,35 милиарда смартфони, което означава намаление на глобалните продажби с 3,1%. През 2018 година са продадени 1,393 милиарда смартфони.

В по-далечна перспектива Canalys прогнозира, че през 2020 година ще има 3,4% ръст в продажбите на смартфони и ще бъдат продадени около 1,39 милиарда мобилни телефони.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари