CES 2017: Changhong H2 – смартфон с молекулярен скенер

0
858

По време на голямото изложение CES 2017 в Лас Вегас бе представен смартфона Changhong H2, който може да анализира състава на различните вещества.

Не може да се каже, че Changhong H2 може да замени една химическа лаборатория, но идеята в смартфоните да бъдат вграждани някакви сензори, които могат да определят дали хранителните продукти в магазините са свежи и дали съставът на лекарството е верен, изглежда привлекателно.

В този смартфон се използва технологията SCiO за спектроскопия в близката инфрачервена област. Миниатюрният SCiO скенер е създаден от компанията Consumer Physics. Различните молекули взаимодействат по различен начин със светлината и това дава възможност за определяне на техните уникални оптични сигнатури. Changhong H2 получава данните от анализираното вещество и ги изпраща към електронен облак за сравняване с еталоните и за идентификация. По време на CES бе анализирана таблетка виагра, която се оказа наред и не бе фалшива.

Changhong H2 може да определя и индекса на телесната маса. При известни ръст, тегло и възраст на индивида, телесната маса може да се пресметне и с калкулатор, но смартфонът използва и информацията от SCiO сензора.

Няма много подробности за хардуера на това устройство – 6-инчов дисплей с резолюция не по-малко от 1920х1080 пиксела, 8-ядрен процесор с честота до 2,0 GHz.

Засега Changhong H2 се продава само в Китай, а цената на смартфона по време на анонса не бе обявена.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за