fbpx
5.8 C
София

ChatGPT се оказа най-добрият гласови асистент за смартфоните

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Оказа се, че чатботът разбира по-добре сложните въпроси, заявки и запитвания, и отговаря като истински човек.

Най-съвършеният езиков модел, който се използва днес, е GPT-3, а най-добър е базираният на него чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, за който в последно време всички говорят. ChatGPT широко се използва за най-различни цели – от генериране на съдържание и работа с големи бази данни до симулация на диалог и прогнозиране поведението на потребителите. Разработчикът Мате Маршалко е намерил друго приложение на този чатбот – той се е опитал да замени гласовия асистент Siri с него, за да управлява своя интелигентен дом. По принцип ChatGPT може да се използва и за други видове гласови асистенти.

Езиковият модел GPT-3 и по-специално ChatGPT са обучени върху данни от разговори и диалози. Това означава, че те много добре разбират и реагират на команди и инструкции. Можете да зададете всякакъв въпрос и да получите отговор в най-различни формати. Когато обаче става въпрос за управление на интелигентен дом, има редица твърде специфични компоненти, с които е необходимо да се работи и взаимодейства. Това не е е лесно за машините с ИИ.

Мате Маршалко е бил изненадан колко лесно е да се реши този проблем, след като неговият собствен интелигентен дом с управление чрез GPT-3 е бил изграден за по-малко от час. Всичко, което трябва да се направи, е да да се накара ChatGPT да интерпретира и класифицира заявката, след което да отговори във формат на структурирани данни. Той обяснява всичко на прост и разбираем език, без какъвто и да било програмен код.

ChatGPT много добре се съобразява с различните видовете заявки, създава точна структура на отговора и предоставя редица подробности за времето, местоположението, мястото на компютърните устройства и битовата техника в стаите на сградата. Когато тази информация му е подадена, то дава перфектно структурирани отговори. Обработката на данните се осъществява с помощта на приложението Shortcuts, което изпраща заявките към OpenAI. Подробните инструкции за цялата работа са качени в специално създадения за тази цел сайт (matemarschalko.medium.com/chatgpt-in-an-ios-shortcut-worlds-smartest-homekit-voice-assistant-9a33b780007a).

Разработчикът демонстрира резултатите от своята работа с помощта на кратък видеоклип. В сравнение с гласовите асистенти Siri, Alexa и Google Assistant, чатботът много по-добре разбира сложните запитвания, заявки и въпроси. При това реагира и отговаря на практика като истински човек.

ChatGPT вече се използва на практика навсякъде, но редица училища започнаха да забраняват използването на този чатбот, понеже учениците започнаха директно да преписват неговите отговори и да получава отлични оценки без на практика да правят каквото и да било.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини