Deep Press – функция подобна на 3D Touch от iOS, но за Android

3
554

В мобилната операционна система Android Q, втората бета версия на която излезе съвсем наскоро, се появи поддръжката на нов клас кликвания и натискания на екрана. Това е новата функционалност deep press.

Новата функция се описва като ускорена обработка на данните, извиквана или чрез дълъг клик върху иконката или чрез натиск върху екраните, които могат да различават силата на натиска. Тоест, вместо по-продължителното задържане на пръста върху повърхността на екрана, достатъчен е малко по-силен натиск. Досега подобни реализации имаше на редица смартфони, но това бяха по-скоро експериментални модели, отколкото серийно произвеждани телефони.

Новата функционалност очевидно е аналогична на 3D Touch от iOS. Засега няма информация, как точно ще работи тази технология. Знаем, че в iPhone за работата на 3D Touch се използва специален хардуер, който измерва силата на натиска. Може да се предположи, че нещо подобно ще се използва и в Android смартфоните, а сега интернет гигантът само се подготвя да поддържа дисплеите, които разпознават силата на натиска върху екрана. Към днешен ден Google не дава повече информация за Deep Press технологията.

Пазарните анализатори предполагат, че тази технология първоначално ще се появи в новата фамилия смартфони Pixel 4, а след това и в моделите на други производители.

Интересно е, че 3D Touch не се харесва на всички потребители на iPhone и функцията бе премахната от 6,1-инчовия iPhone XR.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
КалинSatyr73 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Satyr73
Satyr73

“Интересно е, че 3D Touch не се харесва на всички потребители на iPhone и функцията бе премахната от 6,1-инчовия iPhone XR.”
Абе псевдо коментаторе, не че не се харесвало, а просто за да не се ускъпява модела. Затова бе премахнято от този “орязан” модел. Всеки притежаващ айфон го ползва това и то много добре, ама понеже тук сте всички сте андроид-фенчета и няма как да го знаете просто!

Satyr73
Satyr73

Още едно доказателство за олигофренясалия андроид, който се опитва софтуерно да имитира нази жестока функция на iOS! Само че при Епъл нещата са доста по-сложни: това е хардуер, а не само софтуер. Във всеки дисплей има специален пласт реагиращ на натиск и е доста високотехнологичен, докато тия балъци и до ден днешен неможаха да го направят в нито един андроид телефон.

Калин
Калин

На софтуерно ниво няма 3Д тъч. Има long press 😀 😀 😀