Докато Вашингтон затяга хватката около Huawei, компанията работи активно по пост-Android бъдещето за своите смартфони. Но както и стана ясно вече със своята операционна система, Huawei гледа отвъд джобните устройства. HarmonyOS се очаква да бъде решение за модерния свят на свързаните вещи.

През миналата седмица се проведе редовната конференция на разработчиците на Huawei, Huawei Developers Conference, която може да се нарече ключова за компанията, тъй като на нея дебюта си направи HarmonyOS. Във връзка с това, компанията анонсира и обновяване на интерфейса на избрани свои устройства, а така също стана ясно кога ще бъде широко достъпен EMUI 10. Интерфейсът, разработен от Huawei ще може да се изпробва над Android Q и ще даде на любопитните предварителен поглед над това, което може да очакват от HarmonyOS.

Още с предишната версия на интерфейса се отбеляза значително по-бързо зареждане на приложенията и по-плавно изпълнение и поведение. В EMUI 10 са направени промени по дизайна, като иконките са вече в еднороден стил и размер – не само на основните приложения, но и на външните апликации. Цветовете са ярки и наситени, с поглед към младата аудитория. При натиск над самите икони, те „пружинират“, а поведението на прозорците на приложенията е съобразено с посоката на движение на ръката, предава hi-tech.mail.ru. Не на последно място, в тази версия на интерфейса, Huawei въвеждат функцията Always-On Display, като потребителят ще получи и възможността да настройва визуализацията на нотификациите по свой избор. Плановете са в близко бъдеще да бъде осъществена и съвместимост в тази посока на телефоните със смарт часовниците Watch GT. Очаква се първият телефон с поддръжка на Always-On-Display да е Huawei Mate 30, който се очаква да се появи на пазара тази есен.

Компанията е подобрила дизайна и на приложението за камерата. Освен това, Huawei акцентират над въвеждането на „тъмния режим“ за приложенията.

Едно от големите достойнства на HarmonyOS се нарича Distributed virtual bus, посредством се осъществява връзката и взаимодействието между различни устройства, ползващи операционната система – не само смартфони и таблети, но и телевизори и други интелигентни уреди, и даже с автомобила чрез разработената от самите Huawei HiCar.

Може би най-интересната характеристика на системата обаче се нарича OneHop – възможността за пренос и управление на екрана на смартфона на компютърен екран.

В интервю за руската медия, представител на компанията е заявил, че тези и много други функции ще се появят след анонса на Mate 30 – който е насрочен за 19-ти следващия месец.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари