Facebook представи Stetho

0
19

Facebook анонсира пускането на инструмента Stetho, насочен към разработчици на приложения за Android.

Stetho представлява инструмент с открит код, дебъгваща платформа за разработката на Android приложения, който досега активно се е използвал от инженерите на социалната мрежа, а вече е достъпен за всеки.

Stetho функционира директно през интерфейса на Chrome Developer Tools, което ще улесни значително дизайнерите и програмистите, които вече имат опит с платформата при работата им с дебъгващите инструменти.

„Лично за нас, ние предпочитаме да разполагаме с инструменти, които да позволят на инженерите не просто да откриват и изправят бързо проблеми, но също така да помогнат на това моделирано поведение да бъде прекарано през огромни бази от код. Именно поради това, че ние, както и други разработчици на Android, не разполагахме с подобно решение, ни доведе в крайна сметка до нередовно поддържани вътрешни потребителски интерфейси, прекалено подробни и трудни за разбиране и обработка крайни логове и не на последно място, мъчителни часове прекарани с Java дебъгъра“, пише Джош Гилфойл, софтуерен инженер във Facebook на страниците на блога на разработчиците на социалната мрежа

Stetho е проектиран, така че да намира бързо грешки във въведения код и други проблеми, представяйки ясна „снимка“ на програмните данни, включително и изключения от грешки, времето за изпълнение на кода и много други неща. Гилфойл уточнява, че представената сега версия е бета версия на инструмента, като му липсват някои характеристики и засега не представлява инструмент, който може да замени пълноценно стандартните дебъгващи инструменти, но в близко бъдеще това, обещава той, ще се промени. Освен това Гилфойл намеква, че това няма да е единствения инструмент, идващ в помощ на Android разработчиците тази година, наричайки го „първия ни открит проект, насочен към Android за 2015 г.“ Гилфойл публикува също така инструкции за имплементирането на библиотеката на Stetho в Chrome Developer Tools, както и информация за изпълнението на скриптове на Stetho в средата на други дебъгващи инструменти. Хората от Facebook очакват също така и да чуят отзиви за работата с инструмента, на официалната страница на Stetho в GitHub.

Stetho съвсем не е първия открит инструмент, използван от инженерите във Facebook, който те пускат за свободно ползване напоследък. В края на миналата година, компанията представи за широко ползване Proxygen, колекция от C++ HTTP библиотеки и лесен за използване HTTP сървър, както и мониторинговия инструмент osquery, а така също и инструмент за безопасност, ползван активно от специалистите на мрежата – nogotofail. В началото на миналата година пък, Facebook представи програмния език Hack, версия на PHP, помагащ при по-лесното откриване на грешки в изписания код.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за