fbpx
2.9 C
София

Facebook тайно следи движенията на потребителите със смартфони

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Вече никой не се учудва, че Facebook събира голямо количество данни за потребителите, но сега експерти по информационна безопасност направиха неочаквано откритие. Оказа се, че фирменото приложение на Марк Зукърбърг проследява придвижването на хората, като това няма как да бъде изключено.

Експертите откриха, че Facebook непрекъснато чете данните от акселерометъра на мобилните устройства. Дори и на приложението да бъде забранен достъпа до геолокацията, то може съвсем лесно да изчисли точното местоположение на потребителя, като сравни данните от акселерометрите в устройствата на намиращите се наблизо други потребители, като определи сходствата във вибрациите и редица други данни.

Ако пътувате в автобус и някой от хората в него използва приложение на Facebook с включена геолокация, то социалната мрежа лесно може да определи, че вие също се намирате на това място, понеже вибрациите от вашето мобилно устройство са почти същите – нещо, което алгоритмите с елементи на изкуствен интелект на Facebook лесно разпознават.

Експертите подчертават, че данните от акселерометрите се събират не само от Facebook, но и от  Instagram и WhatsApp. Само във WhatsApp е възможно да се спре събирането на тези данни, останалите приложения ги събират без знанието на потребителите. Нещо повече, тези програми могат дори и незабележимо да измерват пулса на хората чрез слабите вибрации но техните мобилни устройства, които се регистрират от техните акселерометри.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
асдсд
асдсд
1 месец

То остана ли някой нормален, дето го ползва фейсшита?

Чичо
Чичо
Отговор на  асдсд
1 месец

Айде по полека в определенията! Аз живея в него и не мисля да го напускам. А това, че събират информация не ми пречи грам – нямам какво да крия.

cougar
cougar
Отговор на  Чичо
1 месец

Мазохист

Ффф
Ффф
Отговор на  cougar
1 месец

И какъв е проблема !?

Комунист
Комунист
Отговор на  Чичо
1 месец

Да те ти пука, че те следят, защото няма какво да криеш е същото, като да не ти пука за свободата на словото, защото няма какво да кажеш. Не бъди сляп егоист!

fass
fass
Отговор на  Чичо
1 месец

Nailon Musk e prigotvil chip v kratunata za tebe, zombi..

дуд
дуд
Отговор на  Чичо
1 месец

Здрасти пич. Дай ми ключа от вас номера на банковата си сметка и личната си карта. Не виждам защо да нямам този достъп. Нямаш какво да криеш. Идеята е не дали имаме или не какво да крием а дали вярваш на всеки.

tech
tech
1 месец

това обяснява защо алтернативните wrapper-и за андроид спряха да работят – просто от fb ги блокираха да не могат да се логват…

Иво
Иво
1 месец

Аз винаги трия Facebook от всички мои телефони и го ползвам само на Лаптопа като съм си дом. И без това всички агенции и други следят профилите на хората и какво си пишат. Няма нужда да следят и къде ходя.

Нови ревюта

Подобни новини