Fairphone обнови операционната система на 5-годишен смартфон до Android 9

0
760

На 25 март тази година компанията Fairphone обнови операционната система на своя петгодишен модулен смартфон Fairphone 2, базиран на SoC Snapdragon 801 до Android 9. Този телефон излезе на пазара в края на 2015 година и се предлагаше с инсталирана Android 5.1, като по-късно се появи възможност за update до Android 7.1.

Разработчиците на това мобилно устройство споделиха, че не е било лесно да бъдат адаптирани всички модулни компоненти на Fairphone за ОС Android 9, но те са успели да се справят, макар и доста късно след излизането на смартфона. Положението се е усложнило от това, че чипът Snapdragon 801 отдавна не се поддържа от Qualcomm и проблемите с обновяването на графичния драйвер са започнали още с появата на Android 7.0 Nougat през 2016 година.

Fairphone добавя, че се е наложило нейните специалисти да правят всичко самостоятелно без помощта на производителя на чипа. За да бъде направено обновяването до Android 9 те са направили около 477 хиляди теста за съвместимост с инфраструктурата на Google и по този начин са успели да получат от интернет гиганта необходимите спецификации.

Към днешен ден този производител продължава да продава усъвършенстваните модели на своите модулни смартфони FairPhone 3 и 3+, работещи под управлението на Android 10. Нещо повече, компанията обеща обновяване до Android 11 до края на тази година и резервни части за FairPhone 2, които всеки начинаещ потребител може да постави с помощта на отвертка и без какъвто и да било опит в ремонтирането на мобилни устройства.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари