FM-радиото ще се върне в смартфоните

1
18
Много от съвременните смартфони са оборудвани с FM модул, който програмно обаче е изключен от производителя. В iPhone, както и в много Android устройства, този чип го има, въпреки че от Apple все още не признават този факт. За връщане на FM радиото в смартфоните е била организирана петиция и както съобщава CBC News, тя ще доведе до важни резултати.

Операторите Sprint, AT&T, Blu и T-Mobile в САЩ се съгласиха да активират FM-чипа в смартфоните. Sprint вече е включила функцията в договорните Android-смартфони, а AT&T, Blu и T-Mobile обещават да активират модула в скоро време.

След успеха в САЩ, петицията за „Освобождаване на радиото в телефона ми“ стартира в Канада. През миналата година, Националната асоциация на радио и телевизионните компании в САЩ (NAB) призова Apple да отключи FM-приемника в смартфоните iPhone, отбелязвайки редица предимства на FM-радиото.

От ведомството заявяват, че в мобилните устройства на компанията присъства универсален чип за Wi-Fi, Bluetooth и FM мрежите, но въпреки това компанията на ниво софтуер е блокирала възможността за слушане на радио. Асоциацията също така отбеляза, че в случай на извънредни ситуации, използването на традиционното FM-радио може да бъде от голяма полза.

Става дума за това, че в спешни случаи клетъчната мрежа на операторите може да бъде претоварена, така че радиото може да помогне за достигане на важна информация до хората.

В много случаи, проблемът с активирането на модула на FM-радиото е решаван с лесен ъпгрейд на операционната система. Освен това, радиото в телефона може да използва в качеството на антена жицата на слушалките. Поне това работи на много модели обикновени телефони.

Въпреки това, включването на FM-чипа в iPhone на този етап изглежда малко вероятно, като се има предвид старта на онлайн-радиостанцията Beats 1 и интереса на Apple в областта на стрийминг радиото. През 2009 г. Apple е подала в Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ патентна заявка за картографска система, предназначена за показване на радиостанции, налични за слушане на мобилни устройства.

От тогава всъщност плъзнаха слуховете, че компанията възнамерява да активира радио приемника на iPhone, работещ в AM – FM-диапазона. Тази информация за съжаление обаче не бе потвърдена.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
Христо Димитров Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Христо Димитров
Христо Димитров

В същото време M$ деактивират FM-радиото в своите телефони… Good job M$!