Според проучване на компанията за анализ и прогностика Gartner след години на устойчив растеж, пазарът на смартфони е достигнал връхна точка и през настоящата година ще бъде отбелязан невиждан досега спад от 3.2% в глобален план, цитират ComputerWeekly доклад на компанията.

По думите на Ранджит Атвал от Gartner, качеството и използваната технология в iOS и Android устройствата днес са се подобрили значително, и все повече потребители използват новите си устройства за повече от очакваните две години средно. „Ако устройствата не започнат да предложат някакви чувствително нови ползи, преживявания и ефикасност, потребителите ще продължат да не виждат нужда от закупуването на по-нови телефони“, заявява Атвал.

Това, което може да спаси индустрията се нарича 5G. Проблемът според Атвал се крие в това, че даже и след пет години, по-малко от половината доставчици на телекомуникационни услуги по света ще предлагат 5G свързаност. Независимо от това, употребата на 5G телефони се очаква да нарасне от 10% през 2020 до 56% през 2023. Атвал посочва, че мобилните оператори вече започват да подчертават предимствата на технологията, които се заключават до по-бързи скорости, подобрена мрежова достъпност и подобрена сигурност. Именно 5G, предвиждат от Gartner, може да се окаже стимул за ръст на продажбите на смартфони с 2.9%.

„Ако мобилните оператори започнат да спазват скоро обещанията си за 5G с конкретни планове, ние очакваме 5G телефоните да съставляват половината от продадените устройства за 2023“, обобщава той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари