Google блокира възможността за ръчното инсталиране на своите приложения в смартфоните на Huawei с чип на Kirin

4
4925

Потребителите на уеб портала reddit обърнаха внимание на възникналия нов проблем с инсталирането на приложенията на Google в смартфоните на Huawei, в които се използват фирмените процесори Kirin. При опит за инсталиране на предварително изтеглен отнякъде APK файл на някоя Google програма, излиза съобщение за грешка. Досега този метод работеше безпроблемно, но явно Google е затворил тази вратичка.

Заради наложените санкции от страна на правителството на САЩ Huawei вече повече от една година представя на пазара смартфони без инсталираните приложения и онлайн услуги на Google. Но притежателите на мобилни телефони на китайския технологичен гигант винаги намираха начин как да заобиколят този проблем. Доскоро приложенията на Google можеха да бъдат инсталирани ръчно, но сега „корпорацията на доброто“ започна да разпознава смартфоните на Huawei с процесори Kirin още преди началото на инсталирането и блокира процеса на инсталация.

Все още остават обаче други опции за инсталиране на приложенията, на които сме спирали вниманието си и ние, а екосистемата и магазина на Huawei вече е пълен с много приложения, дори не малко и такива от България.

Потребителят с никнейм AscendChina, който първи забелязва тази ситуация, качи в reddit скрийншот, на който се вижда че инсталирането на последната грешка на Google Maps приключва следното съобщение за грешка:

Това приложение е несъвместимо с процесора на вашето устройство

AscendChina отбелязва че от много години изтегля инсталационните APK на приложенията и след това ръчно ги инсталира своя смартфон. Но този похват вече не работи. Същата грешка се появява и при смартфоните Huawei P40, P30 и P20.

Интересно е че старите версия на Google Maps все още могат да се инсталират в тези смартфони на Huawei. Явно наскоро Google е направил някакви промени в своите приложения.

Проблемът засяга само ръчното инсталиране на apk файл и потребители обясниха, че останалите начини за инсталиране и алтернативното използване на услугите продължава да работи.
4 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари