Google въвежда глобалната поддръжка на eSIM в своите смартфони

0
1585

Google се подготвя да разгърне eSIM технологията в своите смартфони Pixel от трето поколение. В блога на интернет гиганта се казва, че eSIM технологията ще бъде разпространена в целия свят, първоначално в отделни региони. Поддръжката на новата технология ще бъде въведена чрез обновяване за сега съществуващите смартфони.

Google казва, че притежателите на смартфоните Pixel от трето поколение ще могат да използват eSIM дори и в страните, където тази технология не се поддържа от местните мобилни оператори. В този случай ще трябва да се използват провайдърите, предлагащи международни тарифи. Такива са например операторите Truephone и Gigsky, предлагащи обслужване при изгодни условия. Техните цени са по-подходящи не за постоянно, а за временно използване – например, при пътувания зад граница.

В близко бъдеще Google възнамерява да усъвършенства eSIM технологията и да я направи изцяло софтуерна. Според неофициална информация, интернет гигантът възнамерява да интегрира поддръжката на eSIM в операционната система Android. Google вече има проект за изграждането на собствен оператор с име Google Fi, който се очаква да заработи след около две години.

Технологията на виртуалните eSIM карти ще даде възможност на производителите на смартфони да икономисат от хардуера, а на мобилните оператори да опростят бъдещата мобилна инфраструктура. Редица експерти посочват, че в този случай обединяването на мобилните връзки с мобилния интернет ще доведе до услуга, аналогична на стрийм услугите, предоставяни чрез абонамент.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за