Google възнамерява да направи дискретната инсталация на Android ъпдейтите задължителна

5
4909

При дебюта на операционната система Android 7.0 Nougat, Google направи нестандартна промяна. С помощта на специално организиране на дяловете на флаш паметта интернет гигантът позволи всеки OTA ъпдейт на смартфона да се извършва, докато телефонът използва от потребителя (Seamless updates). Три години по-късно, все още твърде малко производители вграждат технологията в своите мобилни телефони. Търпението на Google се изчерпа и сега корпорацията възнамерява да накара всички да ползват Seamless updates. Ако някой се възпротиви, то той няма да има право да ползва Android 11.

Seamless updates функцията е възможна чрез настройката на два A/B дяла на паметта на телефона. Фактически там са записани две копия на операционната система. Докато едното копие е заредено в оперативната памет и с него функционира смартфонът, другото може да се обновява без да бъде засегната работата му. Освен това, ако ъпдейтът не е успешен, винаги има резерва. Seamless updates е част от Pixel серията смартфони на Google и се среща и в повечето Android One устройства (например, така работи Nokia 7 Plus, справящ се безупречно с дискретната инсталация на ъпдейти). Компанията въведе функцията заедно с представянето на Project Treble.

Ентусиазмът на Google спрямо Seamless updates обаче не бе споделен от другите производители. Засега Samsung си остава най-отявлен противник на функцията, пренебрегващ упорито интеграцията на дискретно ъпдейтване с всяка следваща версия на Android. Huawei пък се задоволи с компромисен вариант да обновява системата на смартфоните си по време, когато те не се ползват (през нощта). Вероятно една от причинините за въздържанието е използването на повече флаш памет, където да се съхранят двете копия. Другата причина вероятно е въвличането в Project Treble, с което компаниите са задължени да споделят допълнителни данни с Google относно работата на тяхната модификация на Android.

Какъвто и да бъде проблемът, Samsung сред много други няма друга възможност, освен да въведат дискретната инсталация на ъпдейти. Следващата година, след ъпгрейда на Galaxy S20 и потенциалния анонс на серия Galaxy S30 (S21?) те или ще използват Seamless updates, или ще останат заклещени на Android 10.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари