Google започва да използва в своите смартфони собствен чип, разработен съвместно със Samsung

5
813

Няколко интернет издания едновременно съобщиха, че следващият флагмански смартфон на Google от серията Pixel, за който логично се предполага, че ще се нарича Pixel 6, ще използва процесора GS101 с кодово име Whitechapel, разработен от интернет гиганта. По този начин започва нова ера, при която Google започва да използва в своите смартфони собствени фирмени чипове.

Към днешен ден редица водещи производители на смартфони, включително Apple, Samsung и Huawei, самостоятелно проектират собствени SoC на базата на ARM ядра, като целта е еднаква – цялостна оптимизация на хардуера и софтуера.

Уеб порталът 9to5Google, съобщи че Google разработва два смартфона на базата на тази тайнствена SoC с производствен индекс GS101. А в материала на XDA-Developers са включени някои подробности относно този чип. Според тази информация, системата върху чипа, проектирана от интернет гиганта, включва три клъстъра процесорни ядра и специализиран TPU (Tensor Processing Unit) блок за хардуерно ускоряване на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и машинно обучение.

Да си припомним, че най-бързият към днешен ден чип Snapdragon 888 също включва процесорни ядра, разделени на три клъстъра и се произвежда чрез 5 нанометровия технологичен процес Samsung 5LPE.

Като се има предвид натрупания опит на Google в разработването на собствени процесори, логично е да се предположи че в конфигурацията на този чип Whitechapel ще бъде включен и модула за осигуряване на информационна безопасност Titan M.

Презентацията на смартфона Pixel 6 традиционно се очаква през есента.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари