Google започва процес по отказа от Android в полза на напълно нова операционна система

7
10008
Операционната система Android съвсем наскоро навърши десет години. През това време тя бе изключително силно променена. Тя вече работи десетки пъти по-стабилно и по-бързо. Въпреки това, много от „раните“ са се съхранили.

Основните сред тях са две – сложният процес за разпространение на обновленията и слабата система за защита. Поради последното, всеки ден жертва на хакерите стават милиони души. Днес, на 27 април 2018 година, Google започна процес по отказа от остарялата операционна система в полза на изцяло нова, която носи името Fuchsia OS.

Разработчик от форума XDA с ника forkbomb444, изучавайки съдържанието на базата AOSP, е попаднал на споменаване на напълно новата операционна система. Той веднага е споделил за откритието си във форума, след което тази информация се е потвърдила и от останалите разработчици. Те дори също са успели да разберат някои подробности. Както се оказа, компанията Google е добавила в Android поддръжка на ядрото Zircon, което е в основата на Fuchsia OS.

Казано по-просто, Google е започнала процес по отказа от Android в полза на напълно новата операционна система, но все още има много въпроси. Никой от експертите все още не може дори да предположи, как точно американската корпорация ще замени старата операционна система с новата. Това ще изисква преработка на всички приложения и услуги, което може да отнеме няколко години. Поддръжката на ядрото Zircon в AOSP може да означава, че интернет гигантът тества възможността за пускане на програми и игри от Android на Fuchsia OS.

Ако Google успее да гарантира 100% съвместимост на софтуера от Android с операционната система Fuchsia OS, то това ще избави разработчиците от различни проблеми. Наред с това, подмяната на старата ОС с новата ще се случи буквално за няколко месеца. Най-хубавото е, че гигантът е инвестирал внушителни суми пари в напълно новата операционна система за смартфони, таблети и телевизори. Той също така непрекъснато разширява щата от служители, работещи над новия проект. Все още обаче няма официални данни за плановете на компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари