Google и LG възнамеряват да не ползват Snapdragon 865 в своите флагмани

4
1348

Новите SoC, предлагани от QualcommSnapdragon 865, изненадаха неприятно производителите на смартфони. С последното си поколение хардуер компанията започна агресивна реклама, пробутвайки излишен силиций в модерните устройства. Затова някои производители като Google и LG обмислят да пуснат устройства с по-евтина SoC. HMD вече постъпи така с издаването на Nokia 8.3 със Snapdragon 765G. Тази система-върху-чипа е с една степен по-ниска мощност от флагманския си вариант, но е сравнително по-евтина.

Няколко уеб портала посочват, че новото Pixel 5 дуо също ще ползва Snapdragon 765G. Според XDA Developers, Google вече е вкарала допълнителен код в Android, адресиращ устройства с мистериозните морски имена Sunfish, Redfin и Bramble. Скорошен анализ на кода на приложението на камерата пък свърза Sunfish с реда „photo_pixel_2020_midrange_config“, а Bramble и Redfin – „photo_pixel_2020_config“. Това най-вероятно ще бъде следващото поколение Pixel 5 и 5 XL. Според кода, новите телефони ще работят със Snapdragon 765G. Новият 865 дори не се споменава. Корейският сайт Naver пък сподели, че LG ще подходи по същия начин с G9 ThinQ.

Това не е толкова учудващо, предвид спорната слава на флагманското ниво процесори на Qualcomm. Тези чипове, освен че правят телефоните по-скъпи и тежки, намаляват и времето на автономна работа. Освен това, 5G трансфера на данни се извършва през отделния X55 модул. Той е интегриран във всяка 865 SoC и производителите не могат да се откажат от него. И дори за да развият истинския потенциал на скоростта на чипа, OEM трябва да инсталират mmWave модули. За да спести пари, Samsung не сложи mmWave в базовия Galaxy S20. Това обаче не помогна в борбата срещу високата цена – телефонът струва почти $1000. Надуването на цените е недопустимо за някои компании, предвид че Apple ще продава смартфони с многократно по-мощен и икономичен процесор при приблизително двойно по-ниска цена.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари