fbpx
19.8 C
София

Google може да представи Android 12.1 – версия за сгъваеми устройства

Най-четени

Големи подобрения, насочени към сгъваемите устройства, са на път да се появят в Android, ако можем да вярваме на изтекъл код, анализиран от XDA Developers. Предишни доклади предполагат, че тазгодишната версия на мобилната операционна система Android 12 може да бъде последвана от малка ревизия, която се очаква да бъде наречена Android 12.1 въз основата на досегашната последователност в именуването.

Анализът на XDA предполага, че тази актуализация може да осигури множество подобрения в начина, по който операционната система борави с големи сгъваеми екрани, включително и като предложи по-добър потребителски интерфейс с разделен екран, по-добра визия при заключен екран, както и подобряване на работата при използване на хоризонтална ориентация, и нова лента на задачите, която улеснява използването на няколко приложения едновременно. Това са полезни допълнения, които би трябвало да намалят нуждата за производителите на устройства като Samsung да изграждат свои собствени подобрения на операционната система за сгъваемите устройства, за да може интерфейса да изглежда по-практичен.

Както отбелязва анализът на XDA, повечето подобрения са свързани с това как операционната система се използва на устройствата с хоризонтална ориентация на екрана по подразбиране. Например, тя позволява на панелите за бързи настройки и известия да се показват едновременно един до друг, а не един по един, докато заключеният екран вече може да бъде разделен, за да показва часовника от едната страна и известията от другата. Когато дойде време за въвеждане на ПИН или парола, това вече може да се случва само от лявата или дясната страна дисплея, вместо в средата, за да се улесни въвеждането с една ръка, когато сгъваемите устройства са с по-голям екран.

Android 12.1 също е проектиран да улеснява използването на приложения в разделен екран. В менюто на последните приложения има нов пряк път за отваряне на приложение в режим на разделен екран, вместо да се налага да натискате дълго иконата на приложението. Междувременно новата лента на задачите в долната част на екрана може също да се използва за отваряне на последните приложения в режим на разделен екран, като ги плъзгате и пускате върху всяка от половините на екрана. От XDA съобщават, че в крайна сметка може да е възможно да плъзнете известията, за да отворите приложенията, от които идват, в отделен екран. И накрая, приложението Настройки също изглежда получава нов интерфейс, който позволява елементите от менюто от най-високо ниво да се показва вляво, докато подменютата му се отварят в дясната половина на екрана.

Може да видим и лента на задачите с достъп до последните приложения в долната част на екрана

Други подобрения, фокусирани върху сгъваемите устройства, включват възможността да промените времето, необходимо за задържане на бутона за захранване, за да активирате Google Assistant, както и улеснява производителите, различни от Google, да променят цветовете на системата си при заключен екран.

Google тепърва ще обяви официално Android 12.1, като към момента дори Android 12 не е пусната за широка публика. Това означава, че функциите, които се разкриват сега, могат да бъдат променени многократно, преди да бъдат пуснати. Но в съчетание с постоянните слухове, че Google ще пусне сгъваем телефон тази година, изглежда все по-вероятно някои от тези функции да се появят по-рано, отколкото по-късно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини