Google напомни, че от 1 август всички приложения за Android трябва да са 64-битови

12
2033

Съвременните смартфони разполагат с многоядрени процесори и минимум 2 GB оперативна памет, и а с много по-функционални отколкото техните предшественици от бюджетния сегмент. Във връзка с това, Google реши, че е време да се прекрати поддръжката на 32-битовите приложения. Всъщност интернет гигантът официално обяви това решение още в края на 2017 година, а сега просто напомня, че е време да спре поддръжката на 32-битовите приложения.

В официалния блог на Google се появи съобщение, че от 1-ви август 2019 година, заедно с 32-битовите версии на приложенията, разработчиците трябва да публикуват в Google Play и 64-битовите версии на Android приложенията. Това правило важи, независимо дали приложението/играта е ново, или това е обновяване на предишна Android програма. Допуска се изключение за някои игри, използващи енджина Unity 5.6 или по-ранни версии, понеже за него съвсем наскоро бе добавена поддръжката на 64-битовите архитектури.

След тази дата Google ще продължи да поддържа 32-битовите версии на приложенията и игрите в Google Play, а от 1-ви август 2021 година всички приложения, които нямат 64-битова версия, ще бъдат премахнати от магазина. Това изискване не важи за Wear OS и Android TV, понеже тези платформи не поддържат 64-битовия код.

За обикновените потребители нищо няма да се промени, но техните приложения ще могат да използват целия потенциал на 64-битовия код.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
8 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
НормаКапитлализъмTGRpix3lСтанислав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
анонимен
анонимен

къде са сега хейтърите на епъл?

TGR
TGR

Защо ги търсиш, за да се заяждаш с тях ли?

СамсунгФен
СамсунгФен

Ами то това заслужаваме, защото при тема за ябълката сме първи да се заяждаме и хейтваме, ама при такава тема ни няма никакви! За мое съжаление по коментарите на една новина може човек сам да разбере кои сибственици на телефони са “по – културни”

TGR
TGR

Добре де, аз не можах да разбера, какво има тук „да се заяждаме“ без значение кой на какво е фен.
Google решили да направят (те отдавна го решиха де) да направят всички приложения 64 битови. При положение, че от година на сам масовите андроид телефони са с 3+ гигабайта рам си е неизползване на хардуер.
Какво изобщо има за „хетване“, както би се изразил Анонимен тук?

Станислав
Станислав

Бъркаш използването на паметта на приложението с използването на паметта на операционната система. От личен опит ти казвам, че при 3GB RAM 32-битова операционна система + 32-битови приложения работят два пъти по бързо от аналогични 64-битови.

TGR
TGR

Не не бъркам. Знам какво говоря, просто не ми се пишеше и обясняваше – моя грешка. То това в частност се отнася основно за игрите и „големите“ приложения, но както и да е. О относно примерът ти – да прав си, защото последно време, никой не се занимава с оптимизиране на приложенията. Точно преди време имаше една статия относно този проблем. В офиса колегите основно чертаят на 2d. Един „тъп“ CAD 2007 който е 500Мб 32 битов е далече по бърз от един 2018, който върши същата работа и е 64 битов и е на машина с 3 пъти по-бърз… Виж още »

pix3l
pix3l

Съмнявам се, че проблема е в това, че е 64-битов. 😀

TGR
TGR

И да и не, но да не задълбаваме в темата….

Станислав
Станислав

Да да сме живи и здрави за да доживеем до 128-битовите!

Капитлализъм
Капитлализъм

Много ретрогради ще са против, искат си нещата, каквито са били преди 5-10 години. Това е истината, много хора искат да живеят в статичен свят без развитие. Вече ги виждам, почнаха да плюят и срещу Гугъл за това, че ги вкарва в модерния свят. Пфуу…

Норма
Норма

За да може да ни накарат да купуваме по-скъпи телефони, нали? Ама ние да не сме прости! Телефонът ми е на 4 години и не виждам смисъл да го сменям!

Норма
Норма

Още една причина да си карам със стария телефон и да не го обновявам. Нито приложения обновявам, нито ОС, руут-нал съм го и съм му забранил да ми точи данните.