25.1 C
София

Google патентова метод за отключване на смартфони

Най-четени

Малко след като станахме свидетели на това, как Apple патентова метода за отключване на мобилни устройства чрез приплъзване, познат като „slide-to-unlock”, сега и Google се сдоби със свой патент върху схема за отключване на смартфони и таблети, предаде Mobile Burn.

Регулаторните органи на Съединените щати одобриха принципа на отключване, който вече се използва от милиони мобилни устройства, задвижвани от операционната система Android. Освен технологията за отключване, информационният гигант Google е патентовал и специални жестове, с които могат да се дават най-различни команди на устройствата. В патента се казва, че въпросните жестове могат да се прилагат навсякъде по екрана, а не на точно определено място.

При iOS принципът е отключването да става чрез приплъзване на определена зона от сензорния екран. Идеята е действието да се извършва лесно и бързо, като същевременно няма опасност то да стане случайно, докато устройството е в джоба на потребителя. При Android хората трябва да начертаят с пръст дадена форма по екрана, за да отключат устройството.

Някои производители на мобилни апарати с Android ползват собствени концепции, различни от оригиналната, но повечето смартфони все пак са с измисленото от Google решение.

Патентът на Google е озаглавен „Touch Gesture Actions From A Device’s Lock Screen”. Най-важната част от него е възможността да отключиш телефона си без да виждаш екрана, тъй като жестът не трябва да е на точно определено място.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини