Загрижеността за неприкосновеността на личния живот далеч не е приключила, дори когато се придвижихме в новата година.
През следващите седмици Google ще премахне приложения, които събират SMS съобщения и информация от регистрите на повикванията от потребителите на техния Play Store.

Новината служи като напомняне на разработчиците за новата политика на интернет гиганта, целяща да ограничи достъпа до SMS и разрешенията за преглед на списъка повиквания, тъй като компанията се стреми да подобри контрола на потребителите над собствените си данни.

Новото ограничение на Google бе обявено за първи път през октомври миналата година, като на разработчиците бяха дадени 90 дни, за да преразгледат своите искания за разрешения в приложенията, тъй като вниманието около неприкосновеността на личния живот се увеличи с многобройни скандали за изтичане на данни през миналата година, включително сагата на Cambridge Analytica и Facebook.

Миналата седмица Facebook също издаде предупреждение към разработчиците, използващи неговия инструмент за логване без парола в техните приложения за Android, за да направят промени, така че те са в съответствие с новата политика на Google.

Разработчиците могат да изберат да изпратят формуляр за декларация за разрешения, за да позволят по-нататъшен преглед от Google, но производителят на Android стриктно спазва изискванията и вече дори е отхвърлил някои искания от програмисти. Отказ са получили дори приложения, създадени специално за SMS/MMS функционалност, които в момента вече са извадени от каталога. Изключение бе направено за приложението Tasker, което е относително популярно, за да привлече вниманието.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
TNTТониоанонимен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
анонимен
анонимен

сетила са баба, че е сложила баница в печката!!!!

Тонио
Тонио

Церберус си го каза на ъпдейта преди две седмици. От самия ап си има линк към техния сайт, за да си свалите апа с пермишъните.

TNT
TNT

използвам Tasker от години и съм доволен че това приложение не е свалено от Google Play (с две думи са му гласували огрномно доверие)