fbpx
6.7 C
София

Google прави пълното дисково криптиране в устройствата с Android 6.0 задължително

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Google продължава с усилията по обезпечаване на защитата на своите потребители през набора от услуги и продукти, които доставя към тях с въвеждането на задължително дисково криптиране за устройства с Android 6.0 Marshmallow и следващите версии на операционната система.

Компанията се опита да въведе тази функционалност още миналата година с Android 5.0 Lollipop, но идеята не се възприе особено добре. Този път обаче, компанията е сериозна и издаде специален документ, който оповестява това.

Основната причина пълното дисково криптиране да не бъде наложено още с миналата версия, се криеше в това, че тя създаваше проблеми в устройствата с по-слаби характеристики. Промените в новата версия засягат устройствата с повече от 512MB RAM, поддържащи защитено заключване на екрана, като криптирането ще се налага не само над потребителските данни, пазени на диска, но и данните, пазени от приложенията. Освен това, устройството трябва да изпълнява изискването да поддържа извършването на криптиращи Advanced Encryption Standard (AES) операции със скорост по-голяма от 50 МВ/s. Самата защита трябва да се осъществява чрез повече 128-битови ключове като самите те не биват записвани никога в зоната за съхранение. Те ще бъдат защитени с друг ключ, генериран от паролата, отключваща екрана, като те не трябва да излизат от устройството.

Този ход едва ли ще се хареса на правозащитните органи, които нееднократно се изказват против криптозащитата в Мрежата, а също така тази, използвана в различни продукти, ползвани днес.

Освен това, в обновения документ с изисквания за Marshmallow се посочва и налагането на използване на механизъм за защитен старт на системата (secure boot), който служи да удостовери целостта и автентичността на софтуера и процесите, зареждащи се при старт на системата на различните етапи, което ще обезпечи защитата срещу атаки, провеждани при старт на устройството.

Причината да не бъде прието пълното дисково криптиране миналата година беше освен тази, че устройствата (характеристиката бе въведена в Nexus 6 устройства) показваха проблематично общо представяне и забавяне. Друга причина беше, че криптирането е процес, при който забравите ли фразата или символната поредица, с която декриптирате данните си, връщане назад няма.

Дали, освен американските и британски шпиони единствено ще са недоволни от задължителното дисково криптиране предстои да видим.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
extext
extext
6 години

като си спомня преди година – две че 1Гб не стигат за нищо, за тези у-ва с 512 какво остава

tntc4
tntc4
6 години

някой мазохист с телефон на по-вече от 6 години ще си сложи Андроид 6?

pi4a7a
pi4a7a
6 години

Че кои устройства с 512mb рам ще имат marshmallow?

Нови ревюта

Подобни новини