4.2 C
София

Google пуска мениджъра си за пароли за всички

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


На отминалата конференция на разработчиците на Google I/O 2015, компанията представи между многото други нововъведения и услуга за лесно управление на паролите ви, насочена към Android и десктоп версията на Chrome. Вчера Джо Лемоние съобщи от страниците на блога на AVG, че Google започва да доставя като автоматичен ъпдейт мениджъра си  на пароли Smart Lock.

Функцията ще бъде доставена към всяко Android устройство от версия 2.3 нагоре посредством обновлението за Google Play Services 7.5. Благодарение на него ще може да ползвате сайт или услуга без нуждата да се вписвате в него, стига да сте си влезли в Google акаунта, независимо дали сте с мобилното си устройство или пред персоналния си компютър и използвате Chrome. С вписването си в акаунта в Google, вие ще бъдете вписвани автоматично и в ресурсите, за които Google знае паролите ви. Функционалността не се поддържа все още от множество ресурси, но имайки предвид леснотата на API кода, предоставян от страна на Google, вероятно скоро все повече собственици на интернет страници и услуги ще интегрират тази характеристика в администрираните от тях ресурси.

Вероятно обаче някои от вас се питат: „Ами, ако някой открадне акаунта ми в Google?“. Да, винаги има подобна вероятност. Тогава той ще се сдобие не само с достъп до пощата ви в Gmail и до документите ви в Drive, но до много повече от вашия онлайн живот. Немалко хора се замислиха за използването на мениджъри на пароли преди дни, когато стана ясно, че една от най-популярните услуги за управление на пароли LastPass стана жертва на хакери. Единствено от вас зависи, дали ще се възползвате от функционалността предлагана от Smart Locks мениджъра на пароли на Google или не. Ако решите, че не си струва заради удобството да изгубите заедно с Google акаунта си Facebook профила си и още няколко от акаунтите в любимите си ресурси в онлайн пространството, ще може да изключите възможността за запазването на паролите в Android и Chrome бързо и лесно.

Как да го направите в Android. Нужно е да отидете до страницата Settings (Настройки), където в дъното на екрана ще откриете иконата на Smart Lock. Влизате на страницата на Smart Lock и просто деактвирате възможността за запазване на паролите ви в Google акаунта ви и автоматичното вписване (Auto sign-in). Що се отнася до Chrome, то тук няма да видите името на Smart Locks. Просто отидете в „Настройки“ (Settings), след това „Разширени настройки“ (Advanced Settings), „Пароли и форми“ (Password and Forms) и забранете възможността за автоматично попълване на уеб форми и полета. И разбира се, ако предпочитате винаги да се вписвате при посещение на сайт, то изтрийте сега запазените пароли и всеки път, когато браузърът ви пита: „Искате ли Chrome да запази вашата парола?“, отговаряйте: „Не“ и „Никога за този сайт“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини