Google работи върху функция за дистанционно блокиране на Android устройства

1
0

Освен възможността за отдалечено изтриване на всички потребителски данни при загуба или кражба на смартфона, скоро ще се появи вариант за неговото пълно блокиране, след което той се превръща в безжизнена тухла. Новата функционалност бе открита в края на миналата седмица в Android Open Source Project (AOSP) и навярно скоро ще стане достъпна.

 

Android Police съобщи, че това ще бъде съвсем крайна мярка, при която освен изтриването на всички данни, ще бъде унищожена възможността за зареждане на системата и нейното възстановяване, особено ако смартфонът не е в ръцете на собственика си. Засега не е ясно как ще се възстановява нормалната работа на смартфона, ако той бъде върнат. На производителя се дава възможност за избор, кои раздели, включително на външните карти памет, да бъдат включени в тази функционалност.

Потребителите и сега могат да изтриват данните с помощта на Android Device Manager, който връща заводските настройки на устройството, но често оставя незасегната SD картата памет.

Новата функция ще добави още едно ниво в безопасността при кражбите на Android смартфони. Нещо подобно е Device Protection, която се появи в Android 5.1 и не дава възможност за работа със смартфона без да е въведен специален PIN код, дори и той да е върнат към заводските настройки.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Google работи върху функция за дистанционно блокиране на Android устройства"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
jhoro
jhoro

Те пак, че не са направили самовзривяващ се смартфон … Тъкмо собственника ще разбере, къде го е забравил.