Google ще възстановява на френски оператор разходите за трафик

0
44

Френският мобилен оператор Orange е сключил сделка с Google, според условията на която интернет гигантът се задължава да възстановява разходите на оператора за организация на трафика към своите ресурси. Точните условия на споразумението не се уточняват, но е известно, че трафикът към ресурсите на Google представлява 50% от общия обем данни, обработвани от Orange.

Главният изпълнителен директор на Orange, Stephane Richard, нарече споразумението „баланс на силите“, основният аргумент от страна на оператора е наличието на база от 230 милиона абонати, които Google категорично не желае да рискува. Richard отбелязва, че големите компании от мащаба на Google трябва да компенсират разходите на операторите за достъп до ресурсите им и сделката с интернет гиганта е само първата крачка в тази насока.

Забавното в цялата история е фактът, че операторите вземат такси от своите абонати и този доход трябва да бъде достатъчен, за да покрива всички разходи. В противен случай, самото съществуване на тези компании би било лишено от смисъл. Ако Google ще плаща на оператора за достъп до своите ресурси, съответно за крайния потребител тази услуга трябва да се предоставя безплатно. Въпреки това, подобни предложения от страна на ръководството на Orange по някаква причина все още не са направени.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари