Огромните възможности на Google й позволяват да прави неща, за които много от нейните конкуренти могат само да мечтаят. Ако си спомняте, именно тази компания за първи път реализира портретната снимка с една камера, подобри цифровата стабилизация дотолкова, че тя стана не по-лоша от оптичната и научи смартфона да разпознава жестовете във въздуха. И тук не става дума за добре работещата система за борба със спама и нежеланите съобщения, която успешно се използва във фирмените и SMS клиенти на Google. На този фон остава само да се интегрира и определител на номера на обаждащия се във вид на приложение в Android.

Към момента Google работи над разширена функция за определяне на номерата, която ще стане част от приложението Phone за Android. А нейният напредък се състои в това, че тя ще може да определи не само принадлежността върху телефонния номер, от който идва обаждането, но и целта на обаждането. Това ще позволи на потребителите да знаят предварително кой и най-важното защо им се обажда. Така ще могат предварително да вземат решение въз основа на наличната информация дали да отговорят на входящото повикване или по-добре да го игнорират и да не вдигат телефона.

Какво представлява определителя на номерата за Android

За реализацията на тази функция, Google стартира кампанията „Проверени обаждания“, в рамките на която се планира събирането на информация от стотици хиляди заведения и предприятия. Освен това събирането на данните ще се извършва не в пасивен, а в активен режим. Тоест, самите компании ще могат да преминат през така наречения процес на проверка, помагайки на Google да ги добави в своята база данни. Верификацията на данните ще включва информация за дейностите на компаниите, техните телефонни номера, възможни цели на разговорите и друга свързана информация.

В резултат на това, когато потребителят получи търговско обаждане, целият спектър от данни ще се покаже на екрана на смартфона му, което ще му позволи да реши дали да отговори на повикването или не. Освен номера, приложението Phone ще показва и името на компанията и целта на разговора: например инсталиране на рутер. Всички обаждания от проверени компании ще се записват на сървърите на Google за проверка и след приключване на разговора ще бъдат изтривани, за да се гарантира безопасността на потребителите.

Подобна вградена услуга ще бъде изключително полезна за потребителите, особено що се отнася до функционалността за предварителна информираност относно повода на обаждането. Това обаче може да е началния етап на изграждане на голяма база данни, не само за компаниите, но и за потребителите. Това означава, че в бъдеще дори можем да очакваме услуга, която да ни известява предварително не само за корпоративните обаждания, но и за потребителските.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари