Google Android заема 68,1% от ОС пазара за смартфони

0
35

Анализатори от IDC твърдят, че Google Android все още е най-популярната мобилна операционна система за смартфони в света. Това се доказва и от факта, че през последното тримесечие, делът на Android ОС е нараснал от 46,9% до 68,1%.

През второто тримесечие на тази година, производителите са доставили 104,8 милиона Android базирани смартфона, което е два пъти повече от доставените устройства през първото тримесечие на тази година. От IDC уточняват, че 44% от всички Android-смартфони са пуснати от корейския Samsung.

През второто тримесечие, Apple е доставила 26 милиона iOS смартфона и 20,4 милиона апарата през предходното тримесечие. Това обаче не е достатъчно iOS да запази предишните си челни позиции, като популярността на операционната система на Apple е паднала от 18,8% до 16,9%.

Третото място в класацията за мобилни платформи за смартфони заема BlackBerry OS, която е получила 4,8% от пазара, вместо 11,5% през първото тримесечие. Но основният „губещ“ през това тримесечие не е операционната система на RIM, а Symbian, чието присъствие на пазара е намаляло от 16,9% до 4,4%.

Интересното тук е, че освен Google Android, с положителна динамика се оказа и операционната система Windows Phone 7/Windows Mobile. През първото тримесечие, тя е заела 2.3% от пазара, а през второто тримесечие, нейната популярност се е увеличила до 3,5%.

Като цяло, през второто тримесечие, производителите са доставили 154 милиона смартфона, срещу 108,3 милиона през първото тримесечие.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари