Нов малуер отново се е промъкнал през защитата на Google и е заразил над 8 милиона Android телефона през Play Store. Данните са на специалистите по киберсигурност Trend Micro, а след техния сигнал Google е премахнал цели 85 приложения от дигиталния си магазин.

Приложенията са маскирани като програми за отдалечен достъп и контрол до телевизори и видео плейъри. При пускане обаче, те показват постоянно нежелани реклами на цял екран, докато не блокират. Разработчиците зад тези приложения така набират импресии и гледания, от които печелят.

Сред 85-те премахнати приложения са Easy Universal TV Remote, което има доста негативни отзиви, но въпреки това продължава да избягва филтрите за сигурност на Google..

Вземете например приложението по-долу. На пръв поглед то изглежда безобидно.

Но ако се зачетете в коментарите, бързо ще се убедите, че нещо не е наред.

Google твърди, че е намалил наполовина Android малуера в екосистемата на операционната система. Но самите ѝ мащаби са огромни и това показва, че все още има доста проблеми. По изчисления на гиганта, едва 0.09 процента от устройствата с достъп до Google Play Store имат малуер на тях, но това са все пак над 1.8 милиона апарата.

Този последен набор от приложения наистина трудно могат да се сбъркат – някои от нежеланите adware продължават да генерират фалшиви импресии на заден фон.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари