Нов малуер отново се е промъкнал през защитата на Google и е заразил над 8 милиона Android телефона през Play Store. Данните са на специалистите по киберсигурност Trend Micro, а след техния сигнал Google е премахнал цели 85 приложения от дигиталния си магазин.

Приложенията са маскирани като програми за отдалечен достъп и контрол до телевизори и видео плейъри. При пускане обаче, те показват постоянно нежелани реклами на цял екран, докато не блокират. Разработчиците зад тези приложения така набират импресии и гледания, от които печелят.

Сред 85-те премахнати приложения са Easy Universal TV Remote, което има доста негативни отзиви, но въпреки това продължава да избягва филтрите за сигурност на Google..

Вземете например приложението по-долу. На пръв поглед то изглежда безобидно.

Но ако се зачетете в коментарите, бързо ще се убедите, че нещо не е наред.

Google твърди, че е намалил наполовина Android малуера в екосистемата на операционната система. Но самите ѝ мащаби са огромни и това показва, че все още има доста проблеми. По изчисления на гиганта, едва 0.09 процента от устройствата с достъп до Google Play Store имат малуер на тях, но това са все пак над 1.8 милиона апарата.

Този последен набор от приложения наистина трудно могат да се сбъркат – някои от нежеланите adware продължават да генерират фалшиви импресии на заден фон.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Satyr73assaборе_перникоКьорав конКоментатор Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментатор
Коментатор

Не знам какви и колко са негативните отзиви, но конкретно това приложение е с рейтинг 3.9 от 5 и има много повече положителни, отколкото отрицателни оценки.

Кьорав кон
Кьорав кон

Да ти кажа от къде са положителните? Има приложения, които ти плащт за да си свалиш игра или приложение и достигнеш определено ниво или да гласуваш с 5 в гугъл плей!

assa
assa

Да ти кажа ли една тайна? Натискаш гласувай, затваряш изкочилия прозорец и то ти дава точки или каквото там, същото е и с фейсбук.

боре_пернико
боре_пернико

android?
не мерси

Satyr73
Satyr73

Тук читателите са 80% андроид-балъци… к’во да ти кажа…

Satyr73
Satyr73

Андроид-балъци и не ги обиждай… нямат равни….