fbpx
21.4 C
София

HarmonyOS на Huawei продължава да завзема пазарен дял от Android и iOS

Най-четени

Всички индикации показват, че HarmonyOS на Huawei постепенно постига напредък. След санкциите, наложени на компанията от американското правителство, компанията пренасочи вниманието си от платформата Android към собствената операционна система HarmonyOS, създадена от Huawei от нулата. Въпреки че мнозина се съмняваха в успеха на операционната система, Huawei продължи да настоява и да работи усилено и сега изглежда, че упоритата работа на компанията започва да се отплаща.

HarmonyOS заема третото място

Преди пускането на HarmonyOS през 2021 година, основните доминиращи сили в областта на мобилните операционни системи бяха Android и iOS. Е, това не означава, че те вече не доминират. Тези две операционни системи все още до голяма степен доминират на пазара, но сега можем уверено да кажем, че има трета сила в категорията на мобилните операционни системи.

Според изявление на известен изследовател, HarmonyOS на Huawei продължава да набира популярност в целия свят, като по този начин тя печели част от пазарния дял на Android и iOS.

Counterpoint е изследователят, който излезе с това изявление. В него се казва, че HarmonyOS на Huawei продължава да расте както в Китай, така и на световния пазар. Въпреки че операционната система е успяла да постигне около 100 млн. инсталации през първата си година, като това все още бяха 0% пазарен дял. През следващата година HarmonyOS успя да постигне 1% пазарен дял в глобалното пространство на мобилните операционни системи. По отношение на броя на инсталациите, операционната система има 320 милиона инсталации.

HarmonyOS държи 8% пазарен дял в Китай

От последното тримесечие на 2022 година до първото тримесечие на тази година HarmonyOS е спечелила още един процентен пункт. В Китай мобилната операционна система на Huawei контролира 8% от пазара. В момента компанията управлява няколко категории, като например платформи за IoT, интелигентен дом, индустриални и потребителски платформи.

„HarmonyOS на Huawei има 2% дял от световния пазар на операционни системи за смартфони и 8% дял в Китай през четвъртото тримесечие на 2022 година, но тя далеч не се доближава до положението в което беше преди санкциите.“

пише Counterpoint Research

Понастоящем Android владее 76% от пазара, а iOS е на второ място с 22%. Тези цифри определено са далеч от 2-та % дял на HarmonyOS. На Huawei обаче бяха необходими само две години, за да постигне тези 2%. Това е невъобразимо постижение, особено като се има предвид ситуацията, в която се намира компанията.

Дори и без каквато и да е забрана, това е много трудно постижимо за всяка компания. Това е така, защото светът е свикнал с Android и iOS.

При липсата на услуги на Google ще бъде доста трудно за HarmonyOS да доминира в световен мащаб. От друга страна, пазарният дял на HarmonyOS все още има всичко необходимо, за да си спечели още проценти. След 5 години тя със сигурност ще контролира от 5 до 8 % от световния пазар на мобилни операционни системи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини