Споразумението на HMD Global с Nokia за лицензирането на името за смартфони е изумително успешно. Например, вчерашната разпродажба на Nokia X6 пласира всички налични бройки за десет секунди. Марката Nokia е на път да има някаква релевантност отново; 4,4 милиона смартфона, които са продадени през четвъртото тримесечие на 2017 г., достигат постижението на HTC, OnePlus, Google, Sony и Lenovo през същия период. Това ни кара да се чудим какво можеше да бъде, ако изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп бе избрал Android вместо Windows Phone, за да пусне новите телефони на Nokia през 2011 г. Това е решение, за което Елоп казва, че никога не е съжалявал, но все пак…

През 2013 г. Nokia обяви, че продава мобилния си телефон на Microsoft за 7,2 милиарда долара. Сделката съдържаше клауза за неконкуриране, която попречи на името на Nokia да бъде използвано на смартфон до края на 2016 г. През май на тази година HMD Global лицензира името Nokia и се роди нова ера.

Със сигурност сте чували старата поговорка, че трябват пари, за да се печелят пари. С оглед на това, HMD Global обяви днес, че е събрала 100 милиона долара, за да увеличи растежа на своя Nokia бизнес. Миналата година компанията продаде 70 милиона мобилни телефона Nokia, които донесоха 2.1 милиарда долара. През 2017 г. Nokia беше най-продаваната марка за „глупави“ телефона и се нарежда на 11-то място при смартфоните, според данни на Counterpoint Research. Тази година HMD Global съобщи, че планира да удвои каналите за продажби в определени региони, като същевременно разшири обхвата на смартфоните Nokia. А за да се постигне това трябват пари.

Сред новите инвеститори е Foxconn филиалът FIH Mobile – компанията, която всъщност произвежда телефони Nokia в момента. Друг нов инвеститор е DMJ Asia Investment Opportunity.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари