Още през февруари 2017г. HMD Global обяви повторното навлизане на марката Nokia на пазара на смартфони с международното представяне на смартфоните Nokia 3, Nokia 5 и Nokia 7.

След това бяха анонсирани Nokia 8 през август 2017 и Nokia 2 през октомври 2017. Ръководителите на HMD Global споменаха в интервю, че OEM прераработките на Android (версии, които смартфон производителите създават за своите продукти) не са такива, каквито трябва да бъдат и че клиентите заслужават да имат най-актуалните пачове по сигурността и бързи актуализации от Google, веднага щом бъдат предоставени. За телефоните Nokia, бе обещано да получават две основни актуализации и две години редовни актуализации по сигурността. Като цяло, HMD Global изпълни обещанието си, предоставяйки навременни пачове и ъпгрейди на версиите на Android в гамата от устройства на Nokia. Сега компанията обявява намерението си да надмине това обещание като предостави допълнителна година за актуализациите на сигурността.

Nokia 8, Nokia 6, Nokia 5 и Nokia 3 ще получават тримесечни ъпгрейди за сигурност, чак до края на третата година от представянето им, а тези надграждания ще включват и промените, направени в предишни такива. Преминаването към издаване на тримесечни корекции ще започне от септември тази година, до септември 2020г за Nokia 3, а от октомври 2019 до октомври 2020 за Nokia 5, Nokia 6 и Nokia 8.

За съжаление, за версията на Nokia 6 Amazon в САЩ и Индия, поддръжката по сигурността ще приключи през октомври 2019г

Подобно е и положението на Nokia 2, чиято поддръжка ще се прекрати през ноември 2019. Повечето OEM производители не полагат старание да бъдат навременни с актуализациите за своите устройства от нисък клас, често дори се отмятат от техните обещания за актуализации, но за разлика Nokia спаси обещанието си до края.

Уви, смартфоните на Nokia не са перфектни. Много потребители споледят във форумите на XDA за сериозен проблем с екраните на устройствата, което очевидно е ахилесовата им пета. Също така, само на определени смартфони на Nokia, може да бъде отключен bootloader-а, а останалите могат да бъдат отключени с неофициални и нарушаващи гаранционните политики средства. В заключение можем да кажем, че HMD Global все пак няма намерение възможността за отключване на bootloader-а да бъде стандартна функция, подобно на смартфоните на Huawei и Honor, които винаги са предоставяли това. Разбира се, интересът към подобна възможност е преди всичко за потребителите с по-разширени знания и изисквания, които инсталират неофициални софтуерни версии на смартфоните си (Custom ROM), както и различен bootloader (TWRP например).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари