HMD Global ще премести всички потребителски данни на Nokia телефоните във Финландия

1
815

Преди три месеца съобщихме за уличаването на компанията HMD Global в изпращане на потребителска информация от Nokia телефони на китайски сървъри. Това постави под въпрос цялата конфиденциалност на компанията спрямо потребителите и в тази връзка тя прави грандиозна стъпка. HMD сподели, че си партнира с Google Cloud и консултантската фирма CGI и ще прехвърли данните от Nokia телефоните на сървъри в център в Хамина, Финландия. В това число е и информацията за активиране на мобилните устройства и характеристиките за тяхната производителност.

Новите смартфони Nokia 4.2, 3.2 и 2.2 автоматично ще се свързват с финландския информационен център за съхранение на данни. Останалите устройства от портфолиото на HMD Global ще започнат трансфера на данни след издаването на Android Q. Предполага се, че проектът ще е завършен напълно през 2020-та година. Преди това потребителските данни бяха съхранявани в Сингапур под опеката на Amazon Web Services.

Джухо Сарвикас от HMD Global сподели в изявление: „Google Cloud и CGI бяха естественият избор да бъдат наши стратегически партньори благодарение на нашите съществуващи колаборации с тях… Искаме да останем отворени относно съмненията как събираме и съхраняваме данни за активация на телефони и желаем хората да знаят как това променя тяхното преживяване.“

Данните на собствениците на смартфони са изключително важни и днешно време е трудно да се съхраняват сигурно. Различните приложения и услуги си служат с тази информация по различен начин и някои не са толкова дискретни, колкото би трябвало. За щастие бъгът с Nokia 7 Plus вече е елиминиран и изтичане на конфиденциална информация няма (поне не формално).

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
111
111

Не е важно къде ти събират личните данни, а кой има достъп до тях.
Като са във Финландия, това ще спре ли по някакъв начин китаеца да даде акаунти с достъп до тях на когото трябва от тяхното правителство или който там го интересува? Не. Същото важи и за всички останали. Голям праз, че сървърите били еди къде си.