fbpx
15.8 C
София

HONOR: Международните ни продажби ще надвишат тези в Китай до пет години

Главният изпълнителен директор заявява, че пазарът на сгъваеми телефони ще нарасне "5 до 10 пъти" до 2023 г.

Най-четени

Водещият китайски производител на смартфони Honor навлиза на 20 чуждестранни пазара в Европа, Близкия изток, Латинска Америка и Югоизточна Азия, отбелязвайки амбициозен опит за завръщане на бившето подразделение на Huawei, след като повече от година се фокусира единствено върху вътрешния пазар.

Главният изпълнителен директор на Honor Джордж Джао очерта плановете на компанията си в ексклузивно интервю за Nikkei Asia.

„По принцип след миналата година всички наши пазарни дялове в чужбина бяха сведени почти до нула. Сега е време да започнем всичко отначало“, заяви Джао. „Но това също така означава, че пазарният ни дял и пазарните ни възможности ще бъдат в режим на разширяване през следващите няколко години. Официално се завръщаме глобалния пазар на смартфони с над 1 милиард единици годишно.“

Джао заяви, че Honor е определил 20 пазара, с които да започне, а събитието за представяне на премиум линията във Великобритания в четвъртък ще символизира завръщането на компанията на световните пазари. Великобритания, Франция, Италия, Германия, Испания и Чехия ще бъдат основният фокус на компанията в Европа, каза той.

Джао също така изложи амбициозен график за експанзията на Honor в чужбина. „Би било разумно да се прецени, че доставките на чуждестранните пазари ще надхвърлят обема в Китай до пет години.“

Honor възвърна и дори разшири пазарния си дял в Китай, след като беше отделен от Huawei Technologies в края на 2020 година. Работната сила на компанията е нараснала до 12 000 служители, като над 50% от тях са посветени на научноизследователската и развойната дейност, от 8000 в края на 2020 година.

Honor, която преди това беше по-бюджетната марка на Huawei, беше отделена, за да бъде предпазена от санкциите на САЩ, които ограничават достъпа на компанията майка до ключови американски технологии.

През първото тримесечие на 2022 г. тя си осигури позиция №1 в Китай с 20% пазарен дял, в сравнение с 5% през същия период на предходната година, според специалиста по пазарни проучвания Canalys. Honor беше един от само двамата от петте най-големи производители на телефони в Китай, които отбелязаха ръст на годишна база през периода, а увеличението му от 205% далеч надхвърли ръста от 17% на Apple. Общият пазар в Китай отбеляза спад от 18%.

Джао бе оптимистично настроен, когато бе попитан дали недостигът на компоненти, геополитическите конфликти и задаващата се инфлация ще помрачат перспективите на Honor за тази година. „Няма такова нещо като „лоша година“ в смартфон индустрията“, каза той. „Това все още е огромен пазар, дори ако макроикономическото състояние е по-слабо от очакваното и потребителите са склонни да използват един и същ смартфон по-дълго време.“

Индустриите за смартфони и персонални компютри са изправени пред насрещни ветрове от войната в Украйна и блокирането на COVID-19 в Китай. Apple съкрати поръчките за iPhone и AirPods, а няколко производители на персонални компютри понижиха прогнозите си за производството на доставчиците, съобщи Nikkei Asia.

Honor обяснява бързото си завръщане с тясното си сътрудничество с водещи световни доставчици, включително Qualcomm и MediaTek при мобилните процесори, както и със сътрудничеството с Microsoft и Google при разработването на софтуер. Освен това тя работи в тясно сътрудничество с китайския шампион в областта на дисплеите BOE Technology, японската Sony и тайванската Largan Precision, водещ доставчик на лещи за мобилни камери и ключов доставчик за iPhone.

„Решени сме да възприемем глобална верига за доставки с партньори от САЩ, Джао заяви, че лично той очаква експоненциален растеж на пазара на сгъваеми смартфони. Въпреки че сгъваемите телефони навлязоха на пазара през 2018 г., тази година ще бъде годината, в която продажбите ще започнат да стартират, каза главният изпълнителен директор. Honor представи сгъваемия си телефон Magic V тази година и планира да актуализира продуктовата линия всяка година, добави той.

Миналата година световните доставки на сгъваеми телефони достигнаха около 7,1 млн. броя, което е с 264,3% повече на годишна база, като доминиращият играч беше Samsung Electronics, сочат данни на IDC.

„Очаквам, че доставките в сегмента на сгъваемите смартфони ще бъдат пет до десет пъти повече от този брой до около 2023 г.“, каза Джао. „Всяка компания представя свои собствени сгъваеми смартфони, с изключение на Apple. Постепенно той ще се превърне в масов продукт, а не в нишов продукт.“

Понастоящем 100% от продуктите на Honor се произвеждат в Китай, но Джао заяви, че в по-дългосрочен план ще премести част от капацитета си извън Китай в съответствие с нуждите на чуждестранните пазари. За да контролира по-добре веригата си за доставки и да улесни по-бързото интегриране с екипа си за научноизследователска и развойна дейност, според Honor 10-15 % от смартфоните на компанията, особено премиум предложенията, включително Magic V, се произвеждат на място в завода в китайския град Шънджън.

Жао заяви също така, че Honor е наела 1000 служители досега през тази година и ще продължи да набира служители в страната и в чужбина. Целта на компанията е да увеличи броя на служителите си до 13 000-14 000 до края на тази година.

Иван Лам, анализатор в Counterpoint Research, заяви, че доброто изпълнение и конкурентните продукти са помогнали на Honor бързо да възстанови пазарния си дял в Китай, но че тя е получила тласък и от първоначалната огромна потребителска база на Huawei.

„Honor пусна конкурентни продукти, това е един от факторите, а друг е, че си е осигурила добри инженерни таланти от Huawei. Но не забравяйте, че има много фенове на Huawei, някогашен производител на смартфони № 2 в световен мащаб, преди да загуби достъп до ключови компоненти“, каза Лам. „Honor по принцип все още може да има основата на оригиналната екосистема на Huawei, въпреки че стана независима компания. … Компанията също така брои много дистрибутори сред новите си инвеститори. Това наистина ѝ помогна да разшири своите офлайн канали за продажби.

„Въпреки това, за международните пазари може да е необходимо малко повече време, за да може Honor наистина да възстанови пазарния си дял в момент, когато цялостните перспективи са повлияни от геополитическата несигурност и непрекъснатите инфлационни проблеми.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини