HP разработи мобилен 3D дисплей от ново поколение

0
43

През 2011 година за първи път се заговори за масово разпространение на 3D технологията в мобилните устройства, като на пазара дори бяха пуснати два флагмански смартфона с възможност за възпроизвеждане на триизмерно съдържание – HTC Evo 3D и LG Optimus 3D. Тези устройства обаче бързо бяха забравени – интегрирането на новия тип дисплеи се оказа смел, но по-скоро неудачен експеримент, а 3D технологията така и не получи масово разпространение в мобилния сегмент. Възможно е обаче в близко бъдеще ситуацията отново да се промени. Причината за рова е, че компанията HP обяви за създаването на мобилен 3D дисплей от ново поколение.

Подробностите за новата разработка на производителя ще бъдат разкрити на 28 март в научно списание, чието име засега не се оповестява, а ние ще трябва да се задоволим само с някои откъслечни сведения. Един от най-важните моменти при новия дисплей е, че 3D-ефектът няма да се губи дори когато потребителят гледа дисплея под ъгъл 45 градуса, за разлика от други съвременни екрани, които за възпроизвеждане на триизмерно съдържание изискват строго перпендикулярна ориентация. Разбира се, всичко това ще се осъществява без необходимост от носене на специални очила.

HP е успяла да постигне този ефект благодарение на използването на разработена от компанията нанотехнология – върху дисплея са „гравирани“ микроскопични издатини и каналчета, благодарение на което светлината се насочва едновременно от две точки към всяко око, като по този начин позволява триизмерният образ да бъде наблюдаван от 64 различни ъгли на обзор.

Подробности за това, кога ще постъпят новите панели в масово производство, засега не се съобщават.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари