HP ще помага на Telefonica в реализацията на Project Unica

0
15


Базираният в Испания телекомуникационен гигант Telefonica анонсира плановете си за изграждането на виртуализационна платформа, която да обхване цялата й мрежа.

Усилието, наречено Project Unica, ще бъде завършено през следващите няколко години, като осъществяването на плановете на компанията ще се осъществи с помощта на Hewlett-Packard. Анонсът бе направен по време на „Световния мобилен конгрес“. Намерението на компанията е пример за деклариране на доверие от страна на Telefonica към NFV (network functions virtualization) технологията, едва четири години след нейната поява. Технологията ще подмени бек-енд мрежовата инфраструктура на доставчика от набор от специализирани уреди и компоненти с приложения, разположени на основата на виртуализирани сървъри. Очаква се, че това ще помогне на компанията да предложи изцяло нови услуги на своите клиенти, както и да задоволи нарастващите нужди от разширяване на инфраструктурата си.

Друг голям телекомуникационен световен доставчик – AT&T – също заяви плановете си за реструктуриране на инфраструктурата си чрез използването на SDN и NFV, инициатива, анонсирана като „Domain 2.0“, която ще бъде реализирана с помощта на няколко различни компании.

Според представител на Hewlett-Packard, Telefonica ще е първият мултинационален телекомуникационен доставчик, който ще завърши успешно приложението на NFV в инфраструктурата си.

„Инициативата Telefónica UNICA ще маркира промяна в установения начин, по който мрежите на телекомите са проектирани и биват инсталирани, чрез сега съществуващите виртуализационни технологии. UNICA цели извличането на максимални ползи чрез технологията за виртуализиране на мрежовите функции (NFV), софтуерно-дефинираните мрежи и облачните технологии. Усилието включва преход от затворени „вертикални“ структури към унифицирани „хоризонтални“ системи, което цели да донесе в бъдеще гъвкаво централизирано управление и широки (MANO) възможности за оркестрация, а така също споделени хардуерни ресурси, отговарящи за широк спектър от услуги, което цели драстично намаление на разходите“, декларираха от HP при анонса за старта на сделката между двете компании.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за