HTC анонсира програма за обратно изкупуване на акции

0
8

Тайванският производител на смартфони HTC, реагирайки на падането на своите акции на фондовата борса в Тайпе, обяви плановете си за обратно изкупуване на ценните книжа, което би компенсирало петъчното падане на цените им и дори би донесло печалба на компанията. Ще припомним, че в петък стана известно, че американската Комисия по международна търговия е произнесла предварително решение, според което HTC се признава за виновна в нарушаване на два от общо десет патента, указани в подадената от Apple жалба срещу тайванския производител.

По данни от петъчните търгове на тайванската фондова борса, цената на акциите на HTC е паднала с 6,5% до 907 нови тайвански долара, или 31,40 щатски долара. Азиатски инвеститори се опасяват, че съществува, макар и минимална, вероятност от временна забрана за продажба на смартфоните с марката HTC на пазара в САЩ, което пък може да се отрази неблагоприятно върху финансовите резултати на компанията.

С цел да неутрализира негативните очаквания, като в същото получи обратно и част от акциите си на по-ниска цена, HTC обяви програмата за обратно изкупуване на ценните си книжа. По данни от понеделник сутринта, това незабавно е довело до покачване на цената на акциите с 2,4%. Съгласно решението на компанията, до 17 септември HTC ще изкупи обратно около 20 милиона от своите акции. Половината от тях ще бъдат раздадени като премии на служителите на компанията, а другата половина ще бъде анулирана.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за