Huawei анонсира излизането на смартфони с HarmonyOS

10
1108

По всичко личи, че Huawei започва директно да се конкурира с Google. Генералният директор на китайския технологичен гигант Ричард Ю заяви, че Huawei започва да инсталира на своите смартфони операционната система HarmonyOS вместо Android.

Днес Huawei представи бета версията на HarmonyOS 2.0 SDK. С помощта на този софтуерен инструмент разработчиците могат да създават приложения за смарт часовници, телевизори и автомобилни системи, работещи под управлението на HarmonyOS 2.0. Топ-мениджърът уточни, че през месец декември тази година ще бъде представена нова версия на този SDK, с която ще могат да бъдат създавани приложения и за мобилни телефони. Представянето на смартфони на пазара, работещи под управлението на HarmonyOS, е планирано за 2021 година.

Huawei анонсира и проекта OpenHarmony, в рамките на който разработчиците могат да използват сорс кода на HarmonyOS за създаването на собствени фирмени версии на тази операционна система. Нещо подобно предлага и Google – AOSP версията на Android. Засега OpenHarmony поддържа работата с устройства с не повече от 128 MB оперативна памет, към месец април следващата година този лимит ще бъде вдигнат до 4 GB, а към октомври 2021-ва Huawei ще премахне това ограничение.

Поради наложените санкции от страна на САЩ Huawei не може да използва в своите смартфони онлайн услугите на Google и явно окончателно е решил колкото се може по-бързо да разработи, развие и предложи собствени аналози. В тези условия Huawei явно смята да направи собствена ОС, за да може изобщо да не зависи от Google.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари