Huawei официално представи EMUI 11: нововъведения и промени

3
2839

Huawei доста често прави промени и усъвършенства своя фирмен потребителски интерфейс за Android. Днес китайският технологичен гигант представи новата версия EMUI 11, която въпреки поредния си номер, се базира на Android 10, а не на Android 11. По всичко личи, че бъдещите мобилни устройства на Huawei повече няма да използва Android и ще вече ще разчита на фирмената си мобилна операционна система HarmonyOS.

EMUI 11 се фокусира върху три основни принципа: конфиденциалност, безопасност и подобряване на потребителския опит. Едно от новите неща е обновената функция Always On Display, за която са добавени нови теми и настройки, преработен е интерфейса, който сега е съвсем точно фокусиран в центъра на екрана, подобрени са звуците и са добавени естествени жестове за управление.

Една от най-забележимите промени в EMUI 11 е функцията за многопрозоречна работа. Новата функция се нарича Smart Multi Window и добавя собствен програмен прозорец във вид на лента, скрита в лявата част на екрана. Функцията доста прилича на обикновен таскбар, понеже показва работещите активни приложения. Въведен е и специален жест за стартирането на тази функция.

Въведени са нови разрешения за приложенията. Сега приложенията, работещи във фонов режим нямат достъп до камерата и микрофона. По този начин наистина се повишава безопасността. Разрешенията за различните приложения се дават като в обикновения Android – може да се даде дадено разрешение за всички приложения или различни разрешения за различните приложения и т.н. Системата следи фоновите процеси и веднага извежда съобщение, ако се нарушават права при липса на съответното разрешение. В настройките е дадена възможност за извършване на мониторинг на правата и достъпа на приложенията при тяхното стартиране и работа, и към кои точно раздели осъществяват достъп.

Друг нов момент е, че при изпращането на снимки към други устройства, автоматично се изтриват EXIF информацията от файла. Тоест, друг човек не може да прочете кога и къде е направена снимката. В галерията могат да се създават и отварят отделни колекции, и е увеличен броя на ИИ алгоритмите за систематизирането на снимките по категории. Има възможност и за задаване на пароли към някои колекции.

Гласовият асистент Ceila вече разбира 7 езика и продължава добавянето на нови езици. Разширена е географията на използването на MeeTime. Очаква се EMUI 11 да бъде инсталиран по подразбиране в смартфоните от новата фамилия Huawei Mate 40.

Днес започват бета тестовете на EMUI 11 за 10 модела мобилни устройства. Това са Huawei P40/P40 Pro/P40 Pro+, Mate 30 (LTE/5G)/Mate 30 Pro (LTE/5G)/Mate 30 RS Porsche Design, MatePad Pro (LTE/5G). Известно е, че този списък ще бъде разширен и новата версия на новия потребителски интерфейс ще бъде предоставена за 50 устройства на китайския производител.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари