Huawei Mate 40 Pro е смартфонът с най-хубава камера според DxOMark

3
1193

Вчера Huawei представи своя нов смартфон от висок клас, Mate 40 Pro, а от DXOMARK вече дори са се сдобили с тестова бройка и са направили обичайните си тестове на камерата.

Според техните впечатления, конфигурацията на камерите е много подобна на тази на P40 Pro, представен по-рано тази година, но има някои фини разлики. Основната камера на Mate 40 Pro не разполага със система за оптична стабилизация, но за сметка на това идва със същия 1 / 1,28“ сензори обектив с диафрагма f / 1,9 като модела от P серията. Свръхширокия сензор запазва обектива на P40 Pro с апертура f / 1.8 и 18 мм. еквивалентно зрително поле, но сега използва 20 MP сензор с по-големи пиксели вместо 40 MP. Спецификациите на 5-кратната телекамера остават непроменени.

С относително малко промени в сравнение със спецификациите на камерата на P40 Pro е любопитно да видим дали инженерите на Huawei са успели да подобрят качеството на изображението и производителността на камерата още повече в този нов модел. Прочетете нататък, за да разберете.

Основни спецификации на камерата:
  • Тройна основна камера
  • Основен сензор : 50 MP 1 / 1,28 ″ сензор (12 MP изход), 23 mm еквивалент (1x дефиниран като 27 mm) f / 1.9-апертурен обектив, пълен пиксел Octa-PD
  • Ултра-широк сензор: 20 MP 1 / 1,54 ″ сензор, 18 mm еквивалентен обектив с f / 1,8 апертура, PDAF
  • Теле сензор: 12 MP 1 / 3,56 ″ сензор, 125 mm еквивалентен обектив с f / 3,4 апертура, PDAF, OIS
  • LED светкавица
  • 4K видео, 2160p / 60f ps (тествано 2160p / 30 fps)
  • Мултиспектрален сензор за цветна температура

Относно тестовете на камерите от DXOMARK отбелязват следното:

„За точкуване и анализ в нашите ревюта на камерите на смартфоните, инженерите на DXOMARK заснемат и оценяват над 3000 тестови изображения и повече от 2,5 часа видео, както в контролирана лабораторна среда, така и в естествени вътрешни и външни сцени, като използват настройките по подразбиране на камерата. Тази статия е предназначена да подчертае най-важните резултати от нашето тестване. За повече информация относно протокола за тестване на DXOMARK Camera щракнете тук. Повече подробности за това как оценяваме камерите на смартфоните са достъпни тук.

Резюме на теста

Huawei има история и репутация при проектирането на смартфони със страхотни камери и Mate 40 Pro не прави изключение. Новият модел постига изключителен резултат в класацията на DXOMARK Camera от 136 точки и е новият лидер и носител на първото място в тази класация. Моделът още е лидер не само в общата класация, а и в подкласацията за заснемане на снимки, където резултатът от 140 точки също е нов рекорд, благодарение на отличните резултати, които постига в почти всички тествани детайли.

Динамичният обхват е особен акцент. Както бихте могли да очаквате от водещ телефон през 2020 г., камерата улавя добра целева експозиция дори при слаба светлина. В допълнение Mate 40 Pro успява да поддържа широк динамичен диапазон при ниски нива на осветеност. За сравнение, много конкурентни модели са способни да улавят добри детайли и акценти в сянка при ярка светлина, но далеч не се справят толкова добре при ситуации на ниска осветеност. Това прави новия модел на Huawei чудесна възможност за нощни снимки и други сценарии при слаба светлина.

Камерата предлага и чудесно намаляване на шума при изображенията, добри детайли и ниски нива на размиване и шум в изображенията, заснети при всички нива на осветеност. Остротата допълнително се подпомага от прецизна система за автоматично фокусиране, която се активира без забавяне при снимане с основната камера. Портретният режим на Mate 40 Pro върши добра работа при създаването на естествено изглеждаща симулация на боке, която не изглежда далеч от това, което един DSLR и твърд обектив биха могли да заснемат. По време на тестването, от DXOMARK казват, че са били особено впечатлени от ефекта на дълбочина, който е постигнат, дори когато са заснемали рошава коса и други сложни за прецизиране обекти.

Артефактите на изображенията също са добре контролирани само с малко отклонение на цветовете, но при наблюдаване с просто око е доста трудно да се открие какъвто и да било проблем, което прави това отклонение незначително при нормално снимане.

Mate 40 Pro също постига много добър резултат на мащабиране от 88 точки, но за съжаление не се справя чак толкова удивително в тази категория, където конкурентите му предлагат по-големи възможности. Въпреки това обаче, комбинацията от цифрово супер-увеличение на основната камера и специалния телеобектив, съчетани със софтуерното интегриране на двата сензора, прави смартфона способен да улавя добре много детайли при сериозно увеличение. Все пак обаче трябва да отбележим, че Xiaomi Mi 10 Ultra с двата си специални телеобектива има предимство пред Mate 4 Pro. От портала също така откриват, че автофокусът на Mate 40 Pro не се справя толкова добре при телеснимките, което понижава резултата му.

Ултрашироката камера има същите ограничения като на предишните модели на Huawei от висок клас: зрителното поле е значително по-тясно, отколкото при повечето му преки конкуренти. Качеството на изображението обикновено е отлично. Така че, ако можете да преглътнете по-малка ширина на кадъра, Mate 40 Pro все още е отличен избор за почитателите на широкоъгълната фотография.

При видеозаписа, смартфонът постига резултат от 116 точки, като заема и първо място в класацията по запис на забавен кадър. 4K кадрите на Huawei показват добри детайли и ниски нива на шум във всички ситуации. Цветът също е приятен, а системата за автоматичен баланс на бялото работи добре и се приспособява плавно към промените в осветеността.

Системата за автоматично фокусиране е точна и се адаптира плавно при промяна на разстоянието на обекта, като се избягват нежелани артефакти и дефекти в снимките. Ефективната видео стабилизация също помага да се създаде кинематографичен ефект, а получените кадри изглеждат много гладки и стабилни, което се забелязва особено при панорамни снимки или дори при бягане по време на видео запис.

Недостатъкът е, че може да има някои отрязани детайли при трудни сцени с висок контраст и стабилизацията се затруднява малко при ходене, докато записвате при слаба светлина. При такива предизвикателни условия разликите в рязкостта на кадрите могат да станат видими. По отношение на артефактите, тестерите наблюдават някои ефекти на отклоняване на цветовете и „призрачен ефект“ във видеоклиповете заснети от Mate 40 Pro. Настрана от тези дребни недостатъци и забележки, новият Huawei Mate 40 Pro е отличен избор за любителите на мобилната фотография, като дори може да елиминира нуждата от закупуване на екшън камера, като постига най-високия резултат при качество на запис на видеото в класацията на DXOMARK.

Цветова точност

Mate 40 Pro също постига много висок резултат по отношение на точността на цветовете. Цветът е значително подобрен в сравнение с P40 Pro, при който често се наблюдават цветови грешки и отклонения при различните условия на светлината, особено при ниска осветеност и нощната фотография. При Mate 40 Pro е постигната висока точност на баланса на бялото, а цветопредаването е приятно и заснетите кадри и видеа изглеждат реалистични. Във фотографиите, които можете да видите по-долу, Mate 40 Pro произвежда естествени и приятни цветове, но както P40 Pro, така и при Mi 10 Ultra на Xiaomi изображенията все още има доста силни червеникави оттенъци, създаващи неестествени тонове на кожата и цялостно цветопредаване при заснемане на човешки лица и фигури, което може би е най-големият недостатък на модела, който от DXOMARK отбелязват.

 

 

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари